"Модерна България" с флашмоб срещу подслушването и партиите-рентиери

Мисия Бургас

18-04-2013, 10:45

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

България е най-бедната държава в Европа с най-големи партийни субсидии

Уникален за България политически флашмоб срещу гигантските бюджетни разхищения за партии и подслушване организира Гражданската листа "Модерна България", която ще се състезава на изборите с бюлетина номер 9.
Бургазлийката Здравка Кръстева, преподавател в Юридическия факултет на СУ, която е водач на гражданската листа в Бургас беше един от основните автори на нетрадиционната протестна акция. Така "Модерна България" изрази възмущението си от партийното статукво, докарало страната до бедност и масова безработица.

Стените на парламента бяха покрити със светлинни надписи: "200 милиона партийни субсидии. По 100 милиона годишно за подслушване. Общо 600 милиона лева. Така ни държите в матрицата на прехода! Не ви ли е срам?" И продължиха с няколко примера как тези огромни средства можеха да подобрят живота на хората.

"Това е едно безобразие – България е най-бедната държава в Европа с най-висок размер партийни субсидии", заяви Здравка Кръстева пред Burgasutre.bg.  

Тя посочи, че в Германия субсидиите на партиите са 10 пъти по-ниски, отколкото у нас. Кръстева посочи, че ако имаше граждански контрол, тези 600 милиона лева вместо да се дават за партии и подслушване, за да държат гражданите в матрицата на прехода с купени избори, с партии-рентиери, които държат на влогове милиони, можеха да отидат за двойно увеличение на майчинските за 42 хиляди български майки, за двойно увеличение на средствата за клинични пътеки и лабораторни изследвания или за микрокредитиране за откриване на 60 хиляди работни места.

Гражданските кандидати, които участват в изборите под номер 9 в бюлетината, обикалят с брандираните си лични автомобили цялата страна. Те продължават събирането на подписка за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

Тази подписка беше стартирана от Движение "Модерна България" още на 16 декември миналата година под надслов - "Да сменим системата". Повече от 150 хиляди души вече са подкрепили тази кауза.

Програмният документ на непартийното Движение "Модерна България", приет на 24 юни 2012 г., е озаглавен Граждански манифест за смяна на системата и предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политици и закони под реален граждански контрол.