Шефката на МВФ застава пред съда във Франция

Свят

18-04-2013, 12:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВФ застана зад шефката си, има й доверие

В края на май френският съд ще изслуша обвинената в присвояване на средства от Кристин Лагард

Директорът на МВФ Кристин Лагард ще бъде изслушана от френския съд в края на май за разрешаването на конфликта между бизнесмена Бернар Тами и банката Креди Лионе, предаде АФП.

Лагард, която беше министър от 2007 до 2011 г. до назначаването си за директор на МВФ, е разследвана за "съучастие във фалшификация и присвояване на държавни средства" във връзка с избора си да прибегне до частен арбитраж за разрешаването на спора между Креди лионе и Бернар Тапи за закупуването на Адидас.

Арбитражният съд осъди през юли 2008 г. държавния консорциум CDR, който управляваше пасивите на Креди лионе, да плати на Тапи 285 милиона евро обезщетение. Съдът на републиката, който определя прибягването до арбитраж за спорно, счита, че Лагард се е замесила лично в процес, съдържащ "много аномалии и нередности".

Лагард винаги е оправдавала арбитража за прекратяване на дълга и скъпа по думите й процедура.

Шефката на МВФ ще бъде изслушана от разследващата комисия към Съда на републиката, съставен от магистрати и депутати. Изслушването ще се състои на 23 май, според сайта Медиапарт.

МВФ не пожела да коментира информацията. В края на март институцията във Вашингтон съобщи, че има доверие на Лагард. Това стана няколко дни след като полицаи претърсиха дома й в Париж на 20 март в рамките на същата афера.