Назначаваш си кмет и упражняваш натиск!

Мисия Добрич

18-04-2013, 12:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Кремена Генчева

Всичко от Автора

Заради имотите на Кънчо Стойчев от години се спъва всяка инициатива за облагородяване на Кранево

Жителите и притежателите на обекти в морското с.Кранево, община Балчик вече усещат мириса на лято. Хората се радват на слънцето и всеки се готви за настъпващия сезон.

За някои от собствениците на терени, обаче и този сезон ще си остане блян... За собствениците на терени, включени в границите на добил печална слава 25-ти масив!

Години наред туристите на китното селце с уникални плажове се чудят на буренясалите парцели, намиращи се в съседство с плажа, на така наречената Втора зона, години наред вместо на тези места да бъдат построени туристически обекти, убежище намират комари, жаби и всякакви други животински видове. А собствениците на терените ходят от институция на институция, пишат жалба след жалба!

Кой спъва процедурите? Кой разчита на финансовото и психическо изтощение на краневци, заради собственото си благоденствие? Един човек,който в последно време обикаля от медия на медия, за да сипе огън и жупел срещу управлението на ГЕРБ - социологът Кънчо Стойчев.

Много хора ще попитат, че какво общо има в тези процеси съдружникът на Андрей Райчев? Ще попитат,защото не са наясно, че лятната резиденция и комплекс Сан Марко се намират в регулацията на селото! Защото не са наясно,че заради имотите на Кънчо от години се спъва всяка инициатива за облагородяване на селото.

2001 година е предвидено изграждане на пътна артерия, която да свърже южната със северната част на селото, разделени с канал, изграждане на мост и облекчаване на трафика. По време на активния туристически сезон превозните средства създават сериозна пречка за туристическите обекти и за самите туристи, защото заради блокирания проект подстъпа към плажовете е само един. Нищо, че 230 000 лева са изразходвани в недовършеният строеж на моста! Защото трафика ще наруши спокойствието на Кънчо и неговото обкръжение.
 
Историята с моста е песъчинка в сравнение с пречките от всякакъв характер, които господина създава на собствениците на терените в 25 масив!

Разрешенията за допускане до ПУБ по чл.16 датират от април 2002 г. Спазени са всички процедури, над 70 собственика и техните наследници участват в изготвяне на проект, в обследване на терена, изграждане на инфраструктура... Но подценяват факта, че с едно телефонно обаждане г-н Стойчев е в състояние да даде различен от техните очаквания ход на процесите.

Краневци организират протести, пишат сигнали до медии, до ведомства, за да стигнат след дълги съдебни дела до заветния момент на септември 2011 г., когато ПУБ-а влиза сила!
 
Някой ще си каже честито, най-после крайбрежната зона ще придобие облик! Да, ама не!

Седмица преди ПУБ-а да влезе в сила Кънчо Стойчев продава терена си от 3 дка на съдружника си Атанас Бончев Гогов и всичко започва от начало. Пак жалби, пак съдебни дела! Краневци печелят на всички инстанции, но следва ново пет.

Сега следва намесата на кмета на община Балчик - Николай Ангелов, чията Заповед от ноември 2012 г. разделя масива на два терена, като за единия разрешената височина на строеже 12 м, а на другия, който се намира пред имотите на Кънчо и сие - 7 м. Причината - геоложки доклад, който заключва, че от взетите произволно проби на терените,почвата не позволява по високо строителство! Бихме написали "Ха-ха-ха!".

Защото единствената причина, естествено подплатена със сериозна сума, е гледката към морето на претенциозния господин да не бъде закрита! Нарушенията по доклада са от повече, повече. По всяка вероятност в мотивите на Решението административния съд ще ги посочи!

Кой ще плати на собствениците на терените пропуснатите ползи, нервите, разочарованията? Г-н Стойчев? А дано, ама надали...

По всяка вероятност това е причината господина да идва по тъмно и да си тръгва по тъмно, защото няма смелост да погледне хората в очите. Макар, че всяко търпение си има граница на търпимост!