15 години зад решетките за банковия похитител от Сливен

Крими

18-04-2013, 13:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стефанов ще трябва да плати и 160 хил. лв. обезщетение

15 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим от закрит тип, и 160 000 лева обезщетение за опит за убийство на охранителя Станчо Станев постанови Окръжен съд - Сливен на Стефан Стефанов.

През март 2011 г. той се опита да ограби банка в Сливен, простреля един от охранителите и държа като заложници служителки от банковия офис. Съдът постанови Стефанов да плати 6400 лева държавни такси и други 250 лева разноски по гражданския иск на Станчо Станчев за нанесени нематериални щети и морално-психично разстройство. Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок, съобщи Дарик радио.

Ищецът Станчо Станев заяви, че не е доволен от присъдата. За него не е важно материалното обезщетение, а присъдата. По думите му, той ще бъде удовлетворен, ако съдът наложи 20 години лишаване от свобода на Стефан Стефанов и добави, че най-вероятно ще обжалва наложеното наказание.

На 23 март 2011 г. 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе други шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

На 8 януари 2013 г. Бургаският апелативен съд даде ход на делото срещу него. Това дефакто беше втори старт на делото срещу него на втората инстанция. Преди това Стефан Стефанов беше осъден на 16 г. и 8 месеца от бургаските магистрати, но Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане с мотива, че са допуснати процесуални пропуски.