Общината плаща лечението на неосигурените в Първа градска

От болницата се похвалиха с нова апаратура

Столична община помага с парите за лечението на  здравнонеосигурени пациенти в Първа градска болница. Това каза пред журналисти д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на болницата. Здравното заведение работи с НЗОК, а също лекува и неосигурени пациенти.
Д-р Димитров се похвали, че Първа градска вече разполага с нова апаратура, от която могат да се възползват всички болни. От година и половина в болницата има нов ядрено-магнитен резонанс. Тръбата на скенера е сменена с нова. Ултразвукови апарати в офталмологията също са подменени с нови. Първа градска болница е получила като дарение от „Българската коледа” апарата за неотологията и е купен ехограф за урологията. В момента се довършва конкурсът за апарата за разбиване на камъни в бъбреците, с който пациентът ще може да бъде лекуван и да изписан за един ден, отчете още д-р Цветомир Димитров.
През миналата година заплатите на медицинските сестри в болницата са били увеличени с около 12%, за лекарите не е имало повишение. Сега заплатите на докторите ще скочат с 20 %, обеща изпълнителният директор на Първа градска болница.

"Това е вдигането на основните възнаграждения, отделно в зависимост от изработеното и резултат се получават възнаграждения от клинични пътеки. Средната работна заплата на сестрите в момента е около 600 лева, а на лекарите - около 1000 лв.", обясни Димитров.
Причината за доброто състояние на болницата Цветомир Димитров вижда в антикризисните мерки, които е предприел.
"Преди три години, когато станах директор на болницата, първото нещо, което направих, беше да защитим антикризисните програми и резултатът е налиц"”.