Всяко второ дете не разбира урока на даскала

Общество

19-04-2013, 07:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България е съкратила най-много учители в ЕС

Децата с дислексия и дисграфия трудно се разпознават от учителите

45% от учениците у нас имат трудности при усвояване на учебния материал. Това сочат данни от изследване на Синдиката на българските учители.

Повечето от тези деца са с различно възприятие и възпроизводство в образователната система (РВВ). В тази група влизат хлапетата с дислекция и дисграфия.

"Тези деца трудно се откриват и често се бъркат с учениците със специални образователни потребности. Заради невъзможността да се справят с учебния материал рано отпадат от училище", обясни Янка Такева.

Според нея 17% от гимназистите у нас не завършват средно образование. Учебните програми по педагогика пък имали нужда от спешна промяна.

"Студентите по педагогика трябва да се обучават по нова методика, да учат повече психология и да имат четиримесечен практически стаж, а не едномесечен, както е сега", смята шефката на СБУ.

Децата с дислекция често имали проблеми с правописа, пропускали букви или бъркали "з", "с", "в", "м" с "ш", обясни от своя страна и шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.

Тя съобщи, че 1143 ученици с РВВ са обхванати от ресурсните центрове в София. От тях между 600-700 са децата с дислексия в София.