Готвачи правят сладкиш висок 1 метър

Мисия Пловдив

19-04-2013, 10:26

Снимка:

www.kulinarno-joana.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-добрите кулинари влизат в битка в Пловдив

Със скулптури от плодове и зеленчуци и сладкиши високи по 1 метър най-добрите готвачи на България влизат в надпреварата за Националната кулинарна купка 2013. Състезанието ще се проведе днес и утре в Международния панаир в Пловдив. Умения и фантазия ще премерят над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори.

За първи път нашите топготвачи ще бъдат оценявани от международно жури. В комисиите присъстват световни звезди от Англия, Испания, Италия и Норвегия.

Десерт от сирене е предизвикателството за топкулинарите в категория „Готвач на България“. Те ще сътворят вегетарианско предястие и основно блюдо от риба плюс морски, речни и океански продукти.

Регламенът в категория „Кулинарен отбор“ предвижда предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа „Черна кутия“, който изисква много фантазия, за да се измисли рецепта с ограничен кръг продукти.

Сладкарите ще подготвят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш. Карвинг декораторите също ще минат през два кръга. В първия трябва да покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци, а във втория ще се преценяват техните технически умения.

Ученици ще се надпреварват за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието, младежта и науката на в панаира.

Водещ отново ще е Ути Бъчваров. Той ще открие турнирите в 9 ч. днес в палата 2 на панаира. Имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден.

Националната кулинарна купа 2013 е под патронажа на посолството на Кралство Норвегия у нас. Партньори са Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив.