Столични ученици ще мислят "велосипедно"

Мисия София

19-04-2013, 10:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Уроци в софийски училища популяризират карането на колело в градски условия

Урок по велосипедно мислене. С този нестандартен предмет ще се сблъскат деца от 128 училище "Алберт Айнщайн" в столицата на 22 април, понеделник.

Началото на урока ще бъде дадено от заместник-посланика на Холандия г-жа Рини Бус, която ще открие и велостойка за паркиране на колелета в училищния двор.

Откритият урок за безопасно придвижване с велосипед в градски условия е част от серия лекции в софийски училища и детски градини. В тях са обхванати близо 100 деца на възраст от 3 до 18 години. Обученията включват запознаване със законовите изисквания и правилата за движение с велосипед, практически съвети от опитни велосипедисти, култивиране на чувство за толерантност на пътя.

Лектори са членове на сдружение "Велоеволюция". Уроците са интерактивни, като включват дискусии и игрови моменти. Досегашните уроци преминаха при голям интерес и продължават два пъти по-дълго от обичайния учебен час.

Част от обучението е и как да заключваме правилно велосипеда си на специалните велостойки в училищата.

Уроците и поставянето на велостойките са част от българско-холандска инициатива "Всички на колело" за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Инициативата започна през декември 2012. В рамките на инициативата бяха организирани велосипедни ателиета в София и Русе за архитекти, урбанисти, общински съветници, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение.
Третото ателие "Мисли велосипедно" ще е на 22 май в Момчилград.