Мисията възможна! Откриха близнаци на Земята

Телескопът "Кеплер" засече две потенциални кандидатки за обитаеми планети извън Слънчевата система

В търсенето на далечен близнак на Земята се появиха два от най-интригуващите кандидати досега, съобщава Би Би Си. Учени заявиха, че тези нови светове, засечени с телескопа "Кеплер", са с подходящ размер и достатъчно отдалечени от звездата си, за да предоставят условия за наличие на вода на повърхността им.

 

Разбира се, няма как това да се знае със сигурност. Отдалечеността им на повече от 1200 светлинни години от нас прави невъзможно по-детайлното им изследване. Въпреки това, откритието несъмнено е вълнуващо, коментирали учените пред списание Science Magazine.

"Те са най-добрите от откритите досега кандидатки за обитаеми планети", обяснява Бил Боруцки, ръководител на екипа, направляващ работата на телескопа "Кеплер". Към днешна дата е потвърдено съществуването на повече от 100 планети с подходащи за живот условия извън пределите на Слънечавата система.

 

Гореспоменатите нови две открития са забелязани при наблюдението на група от пет планети, обикалящи в орбита около по-малка, по-студена и значително по-стара от нашето Слънце звезда, наречена "Кеплер-62" и намираща се в съзвездието Лира. Двете планети от земен тип могат да бъдат обозначени с термина "свръх-Земи", тъй като размерите им са приблизително един път и половина по-големи от тези на Земята. Те не са нито твърде горещи, нито твърде студени, получавайки точно нужното количество енергия от звездата си. Ако атмосферата им е с подходящия състав, учените не изключват възможността на повърхността да съществуват реални форми на живот.

 

"Въпросът за обитаемостта на планетите лежи изцяло на предположения", разяснява Лиса Калтенегър, експерт по атмосферния състав на "екзопланетите" и член на екипа. Уви, съвеменните технологии не позволяват по-задълбочено изследване на световете. В бъдеще се очаква да бъдат създадени по-мощни и точни телескопи, които да проникнат през светлинната пелена на звездата и да засекат поне кратък неин проблясък по атмосферата на планетите. Това би дало на учените информация за нейния състав, а оттам – дали е възможно съществуването на извънземен живот.