Алеко Алеков - по стъпките на Стоичков

Спорт

19-04-2013, 11:07

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Българите сме по-талантливи от италианците, заяви защитникът на Новара и България

Sportline.bg продължава да ви запознава с най-големите таланти на българския футбол. След като направихме очерк за голямата надежда в школата на Левски - 9-годишния феномен Марк-Емилио Папазов, ще ви представим следващата голяма надежда на страната ни - защитника на италианския Новара и юношеския национален отбор Алеко Алеков.

Алеко Алеков е един от най-обещаващите български таланти. 17-годишният защитник защитава цветовете на италианския Новара, където премина от школата на Чавдар (Етрополе). Той е един от многото диаманти в отбора на Христо Стоичков и Емил Димитров, които рано-рано успяват да заминат за чужбина, където имат прекрасни условия за развитие.

Алеко Алеков е роден на 3 февруари, 1996 година във Варна. Започва да тренира футбол в ФК Аспарухово 2000 при треньора Боян Баев, когато е едва втори клас. Две години по-късно преминава в школата на отбора на сърцето си - Черно море, където наставник му е Иван Николов. На "Тича" остава също две години и когато е 7-ми клас отива да играе в Чавдар (Етрополе), където е трениран от Николай Цветков, Валери Начков, Атанас Манушев и Димитър Атанасов. От всички специалисти Алеко попива най-доброто. Един от най-ценните съвети за развитието си обаче 17-годишния талант на Новара получава не от кой да е, а от легендата на българския футбол Христо Стоичков. "От г-н Стоичков съм научил, че няма малки и големи, има можещи и неможещи", казва за читателите на Sportline.bg Алеко.

Той има няколко прилики със Стоичков. Обича да играе с левия крак, а любимият му отбор в Европа е Барселона. "От малък мечтая да играя там. В България най-симпатични са ми Черно море". За разлика от неговите връстници обаче юношеският национал умее да играе и с десния крак, което е много рядко виждано за най-големите таланти с основен ляв крак.

Именно заради това негово умение той е използван на различни позиции от треньорите си. Той може да играе като ляв и десен краен бранител, играл е като вътрешен халф, както е оперирал и по двете крила. "Най-добре обаче се чувствам като централен защитник", разкрива пред нашата медия Алеко Алеков.

Макар и още на ранна възраст да се отделя от семейството и приятелите си, за да замине за Новара, Алеко бързо успява да се адаптира към начина на живот на Апенините. "Средата е много добра и лесно се свиква с начина на живот тук", но признава, че близките хора у нас му липсват.

Преди да облече екипа на италианците, той преминава проби и в английския Стоук Сити, където оставя отлични впечатления и клубът иска да му предложи договор. "Всичко мина много добре в Стоук. Оказа се обаче, че има голям проблем, който е малко известен у нас. Страната ни е в европейския съюз, но българите не се ползваме с такъв статус на Острова. Трябваше ми разрешително за работа и за това не се получиха нещата". Преди това той беше одобрен и от Нотингам, където играе друг продукт от школата в Етрополе - вратарят Димитър Евтимов.

Така Алеко Алеков преминава в Новара, където изкарва проби една седмица. Талантът е впечатлил скаутите на клуба с националната фланелка по време на Eлитните квалификации в Германия, където влиза като резерва срещу домакините (1:2), а после играе цял мач с Турция (2:0). "Условията са много добри и всички се отнасят приятелски с мен. Няма голяма разлика между юношеския футбол у нас и в Италия. Даже може да се каже, че като футболисти сме по-талантливи от тях", казва още Алеко Алеков.

Той е неразделна част от юношеския национален отбор на България, воден от Методи Деянов. "Младите лъвчета" показват страхотен футбол, като записаха и невероятна победа с 1:0 над връстниците си от Испания в европейска квалификация. Алеко Алеков игра цял мач срещу "Ла Фурия", в чийто състав личаха имената на играчи от прочутата школа на Барселона "Ла Масия", както и от Реал (Мадрид), Ювентус, Валенсия, Манчестър Сити, Атлетико (Мадрид), Реал (Сосиедад) и Алмерия. Той бе на терена и при победата с 4:1 над Азербайджан, като вкара два от головете.

С Алеко Алеков в състава си, юношите на България записаха още куп успехи, като само късметът им попречи да се класират на европейското първенство.