За продан: еднопосочен билет до Марс

Холандска компания стартира проект за засерване на Червената планета

Мислили ли сте къде искате да прекарате почивката? А защо не на Марс? Холандската организация "Марс Едно" вече приема зявки и кандидатури, споделя Би Би Си. Пътуването ще бъде еднопосочно, а целта е да се създаде колония от заселници на Червената планета.

 

Неизвестното винаги е привличало човечеството, изкушавайки  го да предприема дръзки, понякога смятани за безумни пътешествия до неизвестни хоризонти. Затова може би не е учудващо, че “Марс Едно“ вече е получил хиляди кандидатури за участие. С тази малка, подробност, че връщане обратно няма – за разлика от планираният за 2018 г. полет до Марс и обратно.

 

Има и редица изисквания за потенциалните космонавти. Те трябва да са адаптивни, надеждни и да работят добре в екип. Целият процес ще бъде предаван на живо по телевизията, от селекцията и подбора до изстрелването и заселването.

 

Бас Лансдорп, е дин от основателите на проекта, разяснява причините за еднопосочната природа на пътуването. По време на седем-осем месечния полет, екипът ще загуби много мускулна и костна маса. След като прекарат известно време в условията на по-слаба гравитация на Червената планета, ще бъде невъзможно да се пригодят наново към значително по-силната гравитация на Земята.

 

Одобрените кандидати ще преминат специализирана физическа и психическа подготовка, извършена с помощта на най-модерна технология. Енергията на кораба ще се събира чрез слънчеви панели, водата ще се преработва и добива от изкуствено поддържана почва, а астронавтите сами ще произвеждат храната си. Планира се също така нова групи да бъдат изпращани на всеки две години.

 

Прогнозира се, че цената на проекта ще възлиза на 6 милиарда долара.