Кметът сади дървета, успокои - няма незаконна сеч на Гребната

Мисия Пловдив

19-04-2013, 12:45

Снимка:

Пресцентър на община Пловдив

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив става по-зелен с 2 хиляди дървета,1 милион цветя и без нови палми

Залесяването на Пловдив започна от западната страна на Гребната база. Засадени бяха 20 нови дръвчета, които ще достигнат 25 метра. „Целта е през следващите години да направим плавно подменяне на растителността имено тук“, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. Той разказа, че преди 30 години на това място е създаден залесителен пояс от хибридни тополи. Проблемът е, че на 15-тата година те започват да изсъхват. За това е предрпиета санитарна сеч и на Гребната и покрай река Марица.

„Не е имало незаконна сеч, както се писа в някои медии“, обяви градоналникът. По думите му причната да се разчистват дървета пред новостроящия се лъскав хотел от западната страна на Гребния канал, не е защото собственикът е решил, че трябва да има гледка към емблематичното място за спорт, а заради изсъхналите видове.

„През годините не са били полагани грижи за поддръжката на дърветата“, добави Тотев. Това по думите му е довело от спешна нужда сега много от тях да бъдат подменени.

На свой ред шефът на ОП „Паркове и градини“ Стоян Алексиев едва не се закле, че дървета се премахват само при заповед на компетентна комисия. „При последната буря преди няколко седмици имаше скършени. Те бяха опасни за преминаващите и ние ги отстранихме, но не сме изпълнявали желание на хотелиера. Някои граждани алармират и се притесняват без да има за какво“, добави Алексиев.

Предстои на същото място залесяване на 14 явори и 20 чинара. Те обикновено достигат до над 20 метра.

Утре акцията продължава с нови 80 бройки в акациевата горичка в квартал Христо Смирненски и покрай бул. „Санкт Петербург“.

По план тази година в Пловдив ще бъдат залесени 2000 дървета – по булеварди и където има изсъхнали. „Ще засадим 1 милион цветя, над 100 хиляди храсти. Скоро около Синдикалния дом ще има озеленяване. Малката Главна ще разкрасим с висящи кошници“, уточни Алексиев.

Основно дърветата ще са местни видове - чинари, явори, липи, червен дъб, ясени. „Палми за сега не мислим да залесяваме. Само ако се наложи някъде. Имаме 20-ина само за декорация“, заключи шефът на общинското предприятие.