Стан ще живее - най-важната новина на "Вила Парк"

Спорт

19-04-2013, 13:54

Автор:

Джеймс Нърси, "Мирър"

Всичко от Автора

"Българинът все още играе ключова роля за Астън Вила и оцеляването му в Премиър лийг"

Феновете на Астън Вила прекараха голяма част от тазгодишния сезон в страх от изпадане. Играчите на отбора още не са се успокоили напълно, че ще продължат борбата в най-висшия футболен ешелон в Англия. Но е нужен само един бърз поглед към клубния капитан Стилиян Петров, за да видите чудесен пример за това как да запазите самообладание и да проявите силата на своя характер.

Българският национал явно е минал през ада и обратно, докато провеждаше химиотерапия, борейки острата левкемия, от която бе диагностициран през март 2012 г. Но колко приятно бе да чуем как Петров разкрива в интервю, че трудната част от това лечение е минала и болестта му е в ремисия. Интервюто си струва да се гледа и е въздействащо, тъй като ясно показва, че Петров е щастлив от простичкия факт, че е жив. Аз наистина бих искал да кажа "Браво, Стан", защото това, през което е минал този футболист, звучи ужасяващо.

Повечето хора или са боледували, или имат близък, който е минал през това, и знаят, че това със сигурност е най-лошият момент в живота на човек. Но трябва да се запази спокойствие, да се мисли рационално и да съсредоточиш всичките си сили върху една-единствена цел - да оздравееш. Петров е постигнал това с помощта на фантастични медицински грижи и подкрепа от семейството, приятели и фенове, и ще стигне до пълно възстановяване. За мен това е най-важната новина на "Вила Парк" през последните няколко години. Очаквам с нетърпение да открие планираната благотворителна фондация, която ще продължи завета да помага на другите.

В интервюто Петров заяви, че планира да гледа всички домакински мачове на отбора до края на сезона и, че ще бъде редовен посетител във фитнеса на "Bodymoor Heath". Кариерата му на терена реално е приключила, но Стан ще продължи да дава значителен принос в плановете на Вила. Неговото присъствие и характер са чудесен пример за това, което хората могат да постигнат, ако са детерминирани и праволинейни. Това трябва да се прехвърли върху отбора на Вила през оставащите мачове. Предстои им сблъсък с Юнайтед в понеделник, но играчите могат да получат голямо вдъхновение след изповедта на техния капитан. Петров е един от най-качествените капитани на Астън Вила от гледна точка на присъствието му в съблекалнята и респекта - много преди да се разболее. Но сега той още повече се издигна в очите на хората.

Гласуването за Играч на годината на Вила ще бъде трудно с претенденти като Кристиан Бентеке и Брад Гузан с изключителните сезони, които направиха. Но в действителност може Петров да е човекът, който ще вдигне наградата, въпреки че дори не е изритал топката веднъж. Познавайки Вила, вярвам, че те ще дадат на Стилиян поне една специална награда на галавечерята в края на сезона. Мисля, че би било подобаващ жест за този вдъхновяващ човек, и ако неговото възстановяване помага на Вила на терена, то той може да получи допълнителен комфорт от това в своята лична битка.