"Червената църква" отваря врати, реставрацията й приключи

Животът

19-04-2013, 15:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Базиликата се сдоби с куп екстри

Министърът на културата Владимир Пенев и кметът на Община Перущица Ради Минчев откриха реставрираната базилика ''Червената църква''.

Арх. Христина Стоянова, проектант и г-н Константин Константинов, реставратор, представиха обстойно приключилия проект "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица".

Финансирането дойде от Европейския съюз по Оперативна програма "Регионално развитие", проектът бе спечелен от Министерство на културата и е на стойност 2 304 052.23 лв. Той включва мерки за опазване, социализация и подобряване на възможностите за достъп до културната ценност и създава предпоставки за развитие на местна туристическа индустрия. Реализацията на проекта позволява включването на "Червената църква" в тематични и териториални културни маршрути.

След завършването на проекта е осигурен пешеходен достъп до църквата, включително за лица в неравностойно положение. Оформена е панорамна алея около обекта и отсечка, която да свързва пътя Перущица – Пловдив с Информационния център, а оттам и с панорамната отсечка и църквата.

Новоизграденият информационен център и оформянето на експозиционно пространство в приемната сграда значително ще подобри туристическото информационно обслужване. Изграждането на транспортна и туристическа инфраструктура до културната ценност ще допринесе както за повишаване на посещаемостта, така и за по-доброто опазване на раннохристиянската базилика.