В Съединение: Започнаха грижите за хора с увреждания

Животът

19-04-2013, 16:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По проекта са наети и обучени 30 безработни лица в трудоспособна възраст

Ново общинско предприятие в Съединение започна да осигурява почасови грижи в семейна среда на 50 лица с увреждания, в това число 6 деца. Помощ получават 55 възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Социалните услуги се договарят и предоставят в зависимост от личните потребности и желания на потребителите, в определено от тях време, от избрани от тях лица.

За персонал на Центъра вече са наети и обучени 30 безработни в трудоспособна възраст. 15 от тях изпълняват длъжността "Социален асистент" и 15 "Домашен санитар".

Всички 105 лица получават дейности с медико-социална насоченост, дейности за социална подкрепа и социално включване, като се извършват и комунално-битови дейности, съобщи на пресконференция кметът на Съединение Георги Руменов.

За предоставяните почасови услуги, потребителите ще заплащат приета от Общинския съвет такса от 10 стотинки на час.  От децата на възраст до 18 години и лицата, които нямат лични доходи и не са прехвърлили собствен имот срещу задължение за издръжка и гледане няма да се събира такса.

Грижа на хората става благодарение на спечелен проект "Център за услуги в домашна среда в община Съединение" по процедура "Помощ в дома". Продължителността на проекта е 12 месеца.