9000 полицаи блокираха цял град заради заподозрян

Най-доброто от печата

20-04-2013, 07:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чеченски братя заложили бомбите на маратона, единият е мъртъв

Цял град беше блокиран, а над 9000 тежковъоръжени полицаи започнаха да обикалят от врата на врата в американския град Уотъртаун, за да издирват един от заподозрените за взривовете в Бостън. Няколко часа по-рано той и съратникът му застреляха полицай в кампуса на Масачузетския технологичен институт в Уотъртаун и си организираха гонка с властите. Вторият заподозрян обаче беше тежко ранен и почина.

Властите спряха обществения транспорт и влаковете в района на Бостън и предупредиха стотиците хиляди хора в градовете около Уотъртаун, който се намира на 10-ина километра от Бостън, да останат по домовете си, за да бъде изолиран заподозреният. Множество автобуси бяха изпратени в града с население 35 хиляди души, за да извозят притеснените жители на други места. Тези, които избраха да останат в града, получиха заповед да си стоят у дома и да отварят вратата само ако са сигурни, че е полицай. Освен това органите на реда искаха да се спрат и мобилните мрежи в Уотъртаун, за да не може евентуално да бъде взривена нова самоделна бомба чрез джиесем.

Над 9000 полицаи, много от които въоръжени с пушки и автомати, бяха изпратени в града, за да търсят т. нар. от ФБР Заподозрян 2 - единия от двамата млади мъже, заподозрени, че са извършили бомбения атентат по време на маратона в понеделник.

До тези извънредни мерки се стигна, след като в четвъртък вечерта в кампуса на престижния Масачузетски технологичен институт, който се намира в Уотъртаун, се чуха гърмежи като от гранати и изстрели. Отзовал се на място полицай беше застрелян. Последвала луда гонка между стрелците и колеги на убития униформен. През цялата нощ в града се чували изстрели, а местни жители споделят, че са чули и експлозии. При гонката един от двамата бегълци бил ранен смъртоносно. Полицаите открили освен оръжието му тенджера под налягане – като онези, използвани за бомбите на маратона.

“Един е мъртъв. Един е на свобода. Този, който е на свобода, е въоръжен и опасен. Става въпрос за заподозрения с бялата шапка”, съобщиха разследващи. Според информация на в. "Бостън глоуб" този, който успява да се измъкне, е "онзи с бялата шапка".

Преди драмата в Уотъртаун от ФБР публикуваха снимките на двамата заподозрени. Кадрите са свалени от охранителни камери, които заснели как единият от двамата оставя раница на едно от местата, където избухна една от бомбите в Бостън, след което си тръгва. Единият от заподозрените е с бяла, а другият – с черна шапка. Вчера стана ясно, че двамата са братя с чеченски произход. Заподозреният, който все още е на свобода, е 19-годишният Джокхар Царнаев, съобщи американската телевизия Ен Би Си Нюз и допълни, че двамата са били постоянно и легално пребиваващи граждани на САЩ.