Нека все пак си спомним…

Животът

20-04-2013, 11:16

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

20 април 1876 - Априлската епопея, велика страница от българската история, доказала на цивилизованият свят, че народът ни заслужава да живее свободно

Навършват се 137 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица – 20 април 1876 година. Подготовката му и военните действия изиграват огромна роля за по-късното участие на българите в Руско-турската освободителна война. След 20 април, в следващите дни, макар и жестоко потушено, Априлското въстание показва мащабите на дейността на Вътрешната революционна организация, мащабите на национално-освободителното движение на българите от Мизия, Тракия и Македония. Създадените революционни окръзи и стройна система от комитети и дружини играят голяма роля за по-нататъшното освобождение на земите, които не получават свободата си по силата на Берлинския договор от 1878 година. "В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей” – пише Георги Бенковски по повод въстаническите действия, въпреки мащаба на опустошенията и жертвите в откъслечните въстанически действия.

Излиза първият брой на вестник "Български орел”, издаден в Лайпциг през 1846 година от Иван Богоров. Три години по-късно във Видинско избухва бунтът на Пуйо войвода, завършил с опожаряване на сградата на турската застава в село Големаново, бягство на бунтовниците в Сръбско и предаването им на османските власти по искане на Османската империя.

1941 година - Втора Българска армия влиза в Беломорска Тракия и във Вардарска Македония. Въпреки че българската армия не участва пряко във войната на Германия и Италия против Югославия и Гърция, по предложение на Хитлер три български дивизии навлизат във Вардарска Македония и поемат администрирането там. Англо-американски самолети бомбардират София през 1944 година.

По света: През 1841 година е публикуван първият роман на Едгар Алан По – "Убийство на улица Морг".

1934 година – Шърли Темпъл прави филмов дебют на шестгодишна възраст. Филмът "Сега и завинаги”, в който участва, получава "Оскар” през 1934 година.

1940 г. – в САЩ е демонстриран първият електронен микроскоп, а английската група "Дийп пърпъл” изнася първия си концерт през 1968 г.

20 април 1999 година – най-голямата бомбардировка на САЩ над Косово.

На 20 април са родени: Генерал Александър Василиевич Каулбарс, участник в Руско-Турската война, участвал в преговорите за определяне на границата между България и Сърбия в Берлинския договор, участник в преврата срещу княз Александър І Батенберг, бунтовникът Георги Поптодоров Икономов – участник в подготовката и избухването на Априлското въстание, Кирил Ботев, брат на Христо Ботев, командир на Първи конен полк и началник на военното училище след Освобождението, Адолф Хитлер, живописецът Хуан Миро.

На 20 април умират: художникът Джовани Каналето, Петър Попзлатев, член на "Звено”, Христо Проданов, Бени Хил.