Яне Янев "осветли" офшорни сметки на Кирил Йорданов

Животът

20-04-2013, 10:41

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Според лидера на РЗС бившият варненски кмет, Първанов, Гергов и вдовицата на Кюлев са сред героите на "Офшорлийкс"

Името на бившия варненски кмет Кирил Йорданов беше първото, което изплува от българския "Офшорлийкс", споменато от Яне Янев. След дълго увъртане и общи приказки в “На светло” по Нова телевизия лидерът на РЗС най-накрая се предаде на настойчивите въпроси на Люба Кулезич и изплю едно име - това на сваления по време на протестите градоначалник. Според него "фараонът на Варна", както той често нарича Кирил Йорданов, не просто бил в списъците на притежатели на пари в офшорни зони, но принадлежал към от т.нар. черен сектор - там, където произходът на милионите не е ясен. 

В същия ред Янев подреди експрезидентът Георги Първанов, който обаче държал вложенията си в сметки на подставени лица като вдовицата на застреляния банкер Емил Кюлев - Весела, и областния шеф на БСП в Пловдив Георги Гергов. В списъците от “Офшорлийкс” били още известни родни социолози, действащ банкер, дъщерята на експремиер и мастит PR - щерка на бивш шеф в БНБ.

Веднага след изявленията на Янев в ефир Кулезич разговаря по телефона с бившия президент Георги Първанов. Той се обади, за да съобщи, че ще съди лидера на РЗС за тиражиране на неверни данни.