12 отбора мерят сили по стрийтбол в Асеновград

Спорт

20-04-2013, 16:22

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Здравко Димитров раздава награди на любители на американската игра

Турнир по стрийтбол организира водачът на листата за ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров утре в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на партията. Състезанието започва в 11 часа в Спортната зала в града.

В организацията се включват кандидатите за народните представители от 17 МИР Силвия Хубенова и Христо Грудев. 12 отбора са заявили желание за участие.Ще се сътезават едновременно 4 отбора по два на един кош при директни елиминации.
Здравко Димитров, като спортист е осигурил и професионални съдии. Като подарък всички участници получават екипите, с които ще играят. За първото място е осигурена универсална луксозна топка, за второ и трето място също ще има топки за стрийтбол.
Стрийтболът (на английски: Streetball — уличен баскетбол) е спорт, подобен на баскетбола. Появява се през 1950-те години в бедните квартали на САЩ.
Два отбора играят на игрище с размерите на половин баскетболно игрище и вкарват топката в един и същи кош. Най-разпространеният вид е когато играят два отбора с по 3 души. В други разновидности се играе двама срещу двама или един срещу един. Не съществуват установени правила при стрийтбола. Участниците се договарят за тях преди началото на играта.

В повечето случаи се играе до 11 точки, независимо от коя позиция на терена е вкарана топката, като всеки кош се брои за 1 точка. Според правилата играчът с топката, стъпил отвън терена с крак, е аут. Може участниците да се договорят дали топката при аут да е свободна. Например да можеш да подадеш топката на човек, без да има някой да го пази. Но всичко
това зависи от договорилите се преди играта. За двоен дрибъл се счита, когато играчът с топката скочи и не я подаде или стреля във въздуха. Има хитрини - ако си хванал топката, имаш крачки и правото да стреляш, но докоснеш ли играча, който те е затворил с
топката, имаш право да започнеш да дриблираш.