Снимки на окървавения Джохар Царнаев плъзнаха из интернет

Операцията по залавянето на младежа, сочен за участник в атентата в Бостън, продължи около денонощие

Снимки от ареста на 19-годишния Джохар Царнаев плъзнаха из социалната мрежа Twitter.

Младежът бил на купон със състуденти от университета в Масачузетс два дни преди да заложи бомбите на маратона в Бостън, които убиха 3-ма и раниха над 180 души, пише в. "Дейли мейл". Той изглеждал напълно спокоен и се забавлявал, разказват очевидци.

Няколко часа преди камерите да заснемат Джохар и брат му Тамерлан как вървят с раниците си покрай трасето на маратона, Джохар написал в туитър: "Няма ли любов в сърцето на града, хора, пазете се" (от песента на групата "Уайтснейк").

Джохар бил роден в Киргизстан, след като семейството, което включва и две сестри, напуснало Чечня. Имали статут на бежанци. Джохар бил много горд с родината си, описвал се като чеченец и говорел езика.

По ирония на съдбата момчето получило американско гражданство точно на 11 септември 2012 г., на годишнината от атентатите в Ню Йорк срещу Световния търговски център.

Преди да постъпи в университета в Масачузетс Джохар завършил "Кеймбридж риндж енд латин скул", където някога са учили и прочутите холивудски звезди Бен Афлек и Мат Деймън. До понеделник семейството и приятелите му го смятали за момче, което никога не създава проблеми.

Предполага се, че се е радикализирал под влиянието на по-възрастния си брат Тамерлан, на когото гледал като на идол.

Преди месеци Джохар, който учел за стоматолог, решил да смени специалността си, за да стане фелдшер и говорел разпалено как е спасялал животи като плажен спасител.

 "Не го правя заради заплащането и тръпката, а заради хората, да спасявам, ми доставя радост", пише на 29 май.

Той обаче бил изгонен миналото лято от тази работа, след като внезапно спрял да се явява на смените си.

Анализът на акаунта на Джохар в Twitter показва, че през последното лято нещо се е променило с него.

На 21 април 2012 г. той пише на руски: "Ще умра млад", а преди месец съобщението му гласи: "Никога не подценявайте бунтар с кауза." След пътуване до Ню Йорк миналата година пък написал: "Вече съм в САЩ 10 г. Искам да се махам."

Операцията по залавянето на младежа продължи около денонощие.

На практика Бостън и околните градчета бяха под обсада. Няколко от подадените сигнали се оказаха фалшиви.

По неофициална информация жител на квартала видял кървави следи и извикал спецполицаите.

Царнаев, който се укривал в лодка в задния двор на къща, се предал сам. Той бил ранен във врата и крака.

Атентаторът бил обграден в 20,45 (4,45 наше време), съобщи бостънската полиция в Twitter. По време на стрелбата са били изстреляни повече от 30 пълнителя. Близо 10 000 бойци от спецчастите, агенти на ФБР и униформени полицаи бяха по следите на чеченеца.

Предния ден при престрелка бе убит братът на Джохар - Тамерлан.

В момента Джохар Царнаев е в болницата "Бет Израел" в Бостън под засилена охрана. Състоянието му продължава да е сериозно.