Хотелиери съдят EVN заради високите сметки за ток

Животът

21-04-2013, 12:41

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Искат на всеки 3 месеца от дружеството да проверяват изправни ли са уредите им

Хотелиери от Южното Черноморие подготвят индивидуални искове срещу енергото, съобщава тв "Европа".

Те обсъждат възможността исковете да бъдат обобщени в колективен. Собственици на хотели са убедени, че сметките им за ток са надписани и затова едно от исканията им е EVN на всеки 3 месеца да извършва проверка на уредите, с които измерват изразходваната от тях енергия.

Собственици на хотели от най-големия курорт по Южното Черноморие завеждат съдебни дела срещу електроразпределителното дружество EVN. Според тях сметките им били надписвани през зимните месеци, и то при неработещи обекти. 

"Колеги коментираха, че плащат сметки от порядъка на 3 хиляди лева при затворен хотел, там където де факто абсолютно нищо не е включено", заяви Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците – Слънчев бряг. 

"Имаме съмнения, че EVN крадат по 15-16% умишлено. Забелязали сме коли, които застават до трафопоста в определени дати и хората в тях работят с компютри. В момента съм спрял електричеството, а единият от обектите непрекъснато ми начислява от порядъка на 1000 лева такси", обяснява хотелиерът Веселин Налбантов.

Затова собствениците на хотели настояват EVN на всеки 3 месеца да извършва проверка на уредите, с които измерват изразходваната от тях енергия. Настояват още за разсрочване на плащанията. 

"Предлагаме тази сметка, която през зимата се начислява на колегите, да бъде равномерно разпределена през активните месеци - тогава, когато има приходи в обектите", заяви Елена Иванова. 

Предлагат още да се извършва паралелно отчитане на електромерите, за да няма съмнения в достоверността на измерените количества ток, както и монтиране на т.нар. "умни" електромери. 

Другото искане е загубите по мрежата, които EVN начислява на крайния потребител, да бъдат премахнати. От EVN не пожелаха да коментират исканията на собствениците, преди да са ги получили в писмен вид, но уточниха, че са готови за диалог.