Шоколад се ля за скулптурата „Забава в кухнята”

Животът

21-04-2013, 14:45

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Добрички сладкари, виртуози с шоколада

За трета поредна година Кулинарна академия HRC към ВУМК - Добрич участва за приза на Националната кулинарна купа на България.
Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори участваха в най-голямото за България кулинарно състезание, организирано  от Българската асоциация на професионалните готвачи, проведено на 19 и 20 април 2013 г. в Пловдив.
Тази година студентът Мартин Обретенов, изгради скулптура над 1 метър от белгийски шоколад под наименованието „Забава в кухнята“, комбинирайки тъмен и бял шоколад, темперирани с различни професионални техники. Мартин представи също торта Пасифик и три вида шоколадови бонбони, сред които бонбони „Ябълков щрудел“ и шоколадови бонбони с цветовете на българското знаме.
На Мартин Обретенов бе присъдено трето място в категорията, а сладкар на България 2013 стана абсолвент на Кулинарна академия HRC – Александър Иванчев, при когото призът в категорията отива за втори път.
Александър бе заложил на традиционните български продукти в своите шоколадови творения, изграждайки скулптура от шоколад с български шевици и приготвяйки шоколадови бонбони с пълнежи от халва и виолетки.
Титлата „Готвач на България 2013“ грабна 19-годишният Антонио Иванов, ученик от Професионалната гимназия по туризъм в София, който спечели журито с импровизация и налагане на нов стил в гастрономията.
За „Кулинарен отбор на България 2013“ журито определи екипа на Гранд хотел „София“ с шеф Жоро Иванов.
Кулинарните изкушения бяха журирани от експерти, дошли от Англия, Испания, Италия и Норвегия.