Златоград на бунт, затапват границата

Животът

21-04-2013, 16:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Византийски номера вбесиха местните предприемачи

Превозвачи, търговци и представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес от Златоград и региона заплашват с гражданско неподчинение и блокиране на Граничен пункт Златоград – Ксанти. Причината - гръцките гранични власти поставили на знак, че се допускат превозни средства до 2 т. Преди три години, когато беше открит пунктът, табелата от наша страна сочи, че преминават автомобили с 3,5 тона.

Проблемът възникна преди десетина дни, но напрежението е на път да ескалира – заяви Александър Митушев, представител на бизнеса в Златоград. Гръцка група пречи на движението с аргумента, че нелоялната търговия от българска страна съсипва бизнеса в Ксанти и регона. На това основание се срещнах с областния на Ксанти и го помолих да възстанови обичайният трафик и да се направи една обща среща с представители на гръцките власти – митничари и полиция. Надявах се така да се реши въпросът с търговците, които създават проблеми на границата, посочва Митушев пред БНР.

Въпреки това обаче сутуацията се усложнила. Искахме да превозим 60 души туристи с малки автомобили, а празния автобус, който е около 2 тона, да премине до Термес и да ги качим там. Това не се разреши от гръцка страна. Така те създадоха прецедент, който трябва да се разреши на правителствено ниво.

Няма логика пътят да има ограничение два тона. Такъв знак в Европейския съюз не съществува. Техните доводи са само и само да спират търговията от българска страна. В същото време много сериозна търговия се върши и от гръцка страна с превози от малки микробуси, посочва още Митушев.