Референдумът за "Змейово" – под въпрос

Мисия

22-04-2013, 11:10

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Kметът свиква днес консултации за съставите на СИК

Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров свиква консултации за съставите на секционните избирателни комисии за референдума за полигона "Змейово" .
Допитването до гражданите е насрочено за 26.05.2013г. с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?"

Консултациите ще се проведат от 14.00 часа в зала 203 на общината. В тях ще вземат участие представители на ПП ГЕРБ, "Коалиция за България", ПП ДПС, ПП "АТАКА", "Синята коалиция" и ПП „НДСВ".

Преди дни стана ясно обаче, че Старозагорската районна прокуратура оспорва законността на местния вот за военно-изпитателният артилерийски полигон.

"Ние, по закон получаваме решенията на общинските съвети и сме преценили, че това решение на общинския съвет в Стара Загора противоречи на закона за местното самоуправление и местната администрацията", съобщи говорителката на прокуратурата Виктория Димитрова.

И военният министър на служебния кабинет Тодор Тагарев обяви в писмо до областния управител и председателя на общинския съвет, че насроченият референдум с въпрос "Трябва ли да бъде закрит военно-изпитателният артилерийски полигон край "Змейово" е незаконосъобразен.

Той е на територията на три общини, освен това е публична държавна собственост и по принцип съдбата на обектите от националната сигурност и отбрана се решава от държавните органи, аргументира се военният министър.

Според решението на общинския съвет референдумът трябва да бъде проведен на 26 май, ако до тогава не излезе решение на административния съд.