И малките промени добавят години към живота

Животът

22-04-2013, 13:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Миниатюрниje корекции в начина на живот са от огромно значение

Дори малките корекции в начина на живот могат да имат значително влияние върху неговата продължителност.

Констатицията е резултат на мащабно изследване, проведено от учени на Университета Кембридж (Cambridge University). Спирането на тютюнопушенето, по-голямата физическа активност и правилният начин на хранене и избор на меню могат да добавят дори 11-12 години към продължителността на живота.

Правителството на Великобритания вече е взело предвид резултатите от проучването и е набелязало мерки да окуражава хората във вземането на решение за промяна в начина им на живот.

Началото на проучването е поставено през 1993 г. За период от 10 години са били събрани и обработени данни от 25 663 души на възраст от 45 до 79 г., като са отчитани техният начин на хранене, средата и начина на живот.

Последните резултати показват например, че ежедневната употреба на 1 кг плодове и зеленчуци, дори взето отделно от другите рискови фактори, може да удължи живота с 3 г, отказът от цигарите може да “върне” часовника с още 4-5 г., а дори средното увеличаване на физическата активност, което не включва спортни занимания, би добавило още 3 г.

Препоръките, изведени от проучването, са съобразени с начина на живот и типът работа на отделния човек. За хората, работещи в офис, съветът е да добавят поне част физически упражнения на ден, докато за онези, чийто труд е свързан с повече движение, дори половин час се счита за достатъчен. При някои видове работа, например такава от типа на лекари и медицински сестри, според специалистите не са необходими допълнителни физически упражнения.

Самият премиер на Великобритания вече взе отношение към изследването като предприе конкретни мерки, за да докаже, че самият той ще промени някои на пръв поглед малки детайли в начина си на живот.

Източник здраве.bg