1,5 млн. лева в туризма от австрийските пенсионери

Парите

22-04-2013, 13:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Уникална програма ще предложи на огромната група цялата Бургаска област

На над 1,5 млн. лева възлизат ползите от посещенията на групите австрийски пенсионери на територията на Слънчев бряг този месец за туристическия бранш, а тези за икономиката на страната ни като цяло за съпъстващи действия и услуги на над 4,5 млн. лева. 

Това стана ясно днес по време на официална среща с председателят на Съюза на австрийските пенсионери, туроператорите от двете страни, председателят на "Слънчев бряг" АД - Златко Димитров и кмета на Бургас - Димитър Николов.  

В пролетните месеци, в най-големия курорт на Балканите се очаква да пристигнат в рамките на настоящия и следващ предсезон да пристигнат общо 15 хиляди членове на Съюза. Според кмета на Бургас - Димитър Николов това ще бъде едно изключително голямо предизвикателство за гграда ни, предвид очакванията на групите. "Ще се постараем да предложим добра инфраструктура и богата културна програма на нашите гости", каза още той.

Цената за всеки един от гостите за седмична почивка в курорта, заедно с богата програма, екскурзовод и самолетни билети струва 750 евро, при средна месечна пенсия в страната на валса от 950 евро.

Първата група ще пристигне в комплекса на 24 април. Групите ще се сменят в продължение на пет седмици до 29 май - всяка сряда. През същия период австрийски пенсионери ще пребивават в курорта и през 2014 г. Гостите ще бъдат настанявани в четиризвездни хотели, с разпознаваем бранд, при пълен пансион.  Програмата им включва екскурзии до Созопол и устието на река Ропотамо, до Котел и Жеравна и посещение в село Еркеч с фолклорна програма.

Специално за тях се предвиждат и празнични концерти в бургаската опера - всеки четвъртък. Почивката на хората от третата възраст се организира от австрийския Съюз на пенсионерите, който всяка година провежда т.нар. пролетни срещи за своите членове. Средната възраст на туристите е 70 години. Групите ще пребивават в курорта преди началото на активния туристически сезон през настоящата и следващата година.