Мини на чисто (СНИМКИ)

Мисия София

22-04-2013, 14:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

10 души са загинали, а 465 – ранени на пешеходни пътеки през 2012 г.

10 души са загинали, а 465 са били ранени в общо 444 тежки ПТП-та, станали на пешеходни пътеки.

Тази тревожна статистика за изминалата 2012 година обяви Стоян Сентов, зам.-председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Днес СБА, Столична община и КАТ се включиха в кампанията "Мини на чисто!", целяща да повиши вниманието на водачите към пешеходните зони.

"Трябва да запазим пешеходните пътеки неопетнени, да няма убити и ранени граждани по тях", продължи Сентов, пред чиито поглед бе изчистена една от пешеходните зони пред паметника на Васил Левски в София.

"От една страна каним пешеходците да минават на определените места, от друга да насочим вниманието на шофьорите да дават предимство, когато минават през пешеходна пътека. Всеки опазен живот е ценност за държавата", категоричен бе той.

По думите му много са проблемите, по които могат НПО-тата да участват и да дадат своя принос за намаляване на жертвите от катастрофи.

"Целта е една – колкото повече структури и организации участват, толкова по-голям да е успехът – да запазим пътно-транспортната обстановка без убити граждани", заяви той.

Пилотната инициатива е в рамките на обявения през април - Месец за безопасност на движението.