Колодрумът става оранжев хамелеон

Мисия Пловдив

22-04-2013, 14:02

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Залата ще бъде готова до септември

Многофункционалната зала на Колодрума ще бъде оранжева. Боята й обаче ще е като хамелеон и в зависмот от ъгъла и светлината ще прелива през жълто до металик. На някои това може да се стори твърде ексцентрично и дори налудно, но ще ни извади от типичната градска сивота. Това обяви арх. Тодор Абаджиев.

Нощното осветление ще е с LED технология. То ще се насочва чрез компютърна система и е изключително силно, но икономично, допълни проектантът. Сграда ще е нискоенергийна. 90 на сто от фасадата е изградена от плътни алуминиеви панели с графитен пълнеж. Така няма да има нужда от излишни разходи за климатизация. Самата техника за вентилация пък е разположена не на покрива, а под седалките на съоръжението. Изолацията пък ще гарантира максимален шум до 60 децибела в района дори при най-оглушителните рок концерти, изтъкна Абаджиев.

Съоръжението е предвидено за 25 вида спорт. За всеки от тях то трябва да покрива различни изисквания – както като настилка, така и като осветление. За волейболните първенстава например е нужна допълнителна тренировъчна зала. Затова ще се изгради топла връзка със съседната стара зала на клуб "Академик". Нужни са и различни съблекални в зависимост от съревнованията и големината на отборите. Колодрумът не е подходящ единствено за художествена гимнастика. За нея е нужна височина от 24 метра, а при нас таванът е на 16 метра, каза Абаджиев. Съоръжението обаче е уникално за Югоизточна Европа. Това е единственият покрит колодрум в региона, допълни архитектът.

Местата за състезания по волейбол и баскетбол са 6150. На концерт ще има между 7200 и 7400 седалки плюс 800 правостоящи на терена. Вече завършихме конструктивната част и монтажа на амфитеатъра за седалките. В момента тече електрификацията, която е нужна за осветлението и озвучението на бъдещите спортни и културни събития. До юли фасадата ще е опакована. До септември Колодрумът ще е готов, а до края на годината ще е напълно завършен. Нужно е да открием достъп към двата булеварда, посочи още арх. Тодор Абаджиев.

Служебният премиер Марин Райков е потвърдил ангажимента на държавата да отпусне на части следващите 12 милиона лева. Това пък заяви кметът Иван Тотев, който миналата седмица се е срещнал с Райков.