Пчеларите скочиха срещу пестицидите

Протестиращите искат забрана за препаратите, отровили 30% от българските пчели

Пчелари от цялата страна протестираха обединени под надслов "Не на пестицидите, да спасим пчелите".

Днес на площад "Независимост" в София се събраха над сто пчелари от Варна, Царево, Разград, Пловдив и други населени места от страната. Те издигнаха многобройни плакати с надписи: "Да спасим пчелите, да запазим живота", "Пчелите загиват, а химическите консерви просперират".

Много от тях носеха малки листове с лика на Баба Ванга и нейното пророчество: "Ще дойде време пчелите да изчезнат".

В средата на май Европейския съюз ще се опита за втори път да забрани употребата на пестициди от неоникотиноиден клас.

Основното искане на протестиращите е България да гласува "ЗА", тъй като поради гласуването "въздържал се" на нашия представител, този закон не е бил приет.

Пчеларите твърдят, че над половината пчели са измрели през изминалата зима заради въпросните препарати. Смъртността тази година достига 25-30%. Тъй като предстои обработката на рабитните площи, този процент може рязко да се увеличи.

Премиерът Марин Райков застана зад протестиращите като каза, че България ще вземе мерки в подкрепа на пчеларството и в Европейския съюз ще бъде подкрепена забраната на неоникотиноидни пестициди. Днес Райков официално е подписал позицията на България и тя ще бъде защитавана докрай от министъра на земеделието Иван Станков.

"Смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди. Ако ние днес не обърнем внимание с този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем", заяви премиерът, който излезе на среща с пчеларите.

Ако забраната не бъде приета, да бъде наложен национален мораториум още със стъпването на следващото правителство, настояват пчеларите. Те искат в Министерството на земеделието и храните да се създаде отдел, занимаващ се с проблемите на пчеларството.

Пчеларите се надяват да променят българската позиция и да постигнат забрана за употребата на опасните пестициди на национално ниво, ако това не е възможно в целия Европейски съюз.