С 9% са се вдигнали учителските заплати?

Мисия София

22-04-2013, 16:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметицата наля пари в учителски заплати, скокът до 15%

Столичният кмет твърди, че по-високи възнаграждения се дават във всички детски градини и повечето училища в столицата

Считано от 1 януари тази година всички учители и непедагогически служители в детските градини и 173 училища от общо 175 в София са получили увеличение на заплатите си. Повишението е било с различен процент, но средно е около 9 на сто, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

През 2008 г. средната работна заплата на учителите в общинските училища в София е била 548 лева. Днес тя е 779 лева за педагозите в детските градини и 482 лева за непедагогическият персонал в тях, допълни тя.

От 2008 г. до сега в София са открити над 100 нови работни места за учители, добави още Фандъкова.

През този период образователната система не е била готова за въвеждане на делегираните бюджети, заяви кметът и посочи, че тогава в системата не са фигурирали общините, защото те са тези, които могат да защитят училищата, директорите и учителите.

Тя е на мнение, че при разпределените бюджети отговорността пада изключително върху училищата и техните директори.

"В София няма нито едно училище, което да е закрито заради недостиг на средства, но това струваше на Столичната община сериозно дофинансиране", посочи още Йорданка Фандъкова. През 2008г. Столична община е финансирала с над 14 млн. лв. образованието в училище, за да не се наложи закриване на учебни заведение.