Божидар Савов от "Модерна България": Ще имаме възможност за граждански контрол върху властта

Мисия Пловдив

22-04-2013, 17:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Интервю с водача на листата за народни представители от Пловдив

Г-н Савов, Гражданска листа „Модерна България“ е формация, която за пръв път участва на Парламентарни избори. Кажете ни повече за вас?

Да, за пръв път ще участваме на Парламентарни избори, но движение „Модерна България“ не е ново. Гражданска листа „Модерна България” не е стихийно движение, каквито се нароиха по време на протестите, за да яхнат вълната на народното недоволство. „Модерна България“ бе учредена миналата година с приемане на граждански манифест за смяна на политическата система, който бе подкрепен от над 80 организации. Ето защо мога да кажа, че идеите, за които се говореше по време на протестите - за смяна на статуквото, за граждански контрол върху властта, за нас не са нови, а отдавна работим по тях. Това, с коeто сме по - различни от останалите е, че не просто обещаваме на гражданите контрол върху властта, а действаме, за да го има.

Говорите за граждански контрол. Мислите ли, че това е осъществимо на практика и ще има ли как да бъдете контролирани и самите вие в такъв случай?

Разбира се, че има механизми, по които гражданите да осъществяват контрол върху своите избранници и това може да бъде реализирано. От февруари събираме подписка за референдум за отзоваване на депутати, кметове и общински съветници, както и право на индивидуална гражданска жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.  До момента са събрани над 150 хил. подписа и продължаваме да събираме.

А относно това, по какъв начин самите ние ще подлежим на граждански контрол- всеки един от хората в листите на Гражданска листа „Модерна България“ предварително подписа и публикува оставката си. По този начин догодина по същото време всеки народен представител от гражданската листа ще излезе на вот за потвърждаване на поста.  Т.е. ако след една година хората преценят, че аз не си върша добре работата или съм ги излъгал, те ще имат възможността да ме махнат, ако не получа подкрепа, съответна на половината от гласовете, с които съм бил избран. Считам, че въвеждането на подобни механизми е не само полезно, но и задължително. Гражданското общество да има правото да контролира в по-голяма степен тези, които избира за управници.

Много от т. нар. традиционни партии обявиха, че ще имат квота с гражданско участие на тези избори. В този смисъл с какво сте по- различни вие?

Гражданска листа „Модерна България“ е на първо място гражданско движение. Ние не сме партия и никога няма да бъдем. Кандидатите от нашите листи са личности с авторитет, университетски преподаватели, експерти, общественици, студенти. Активни хора, които през годините на прехода не си мълчаха.  Сред нас няма хора, които да са заемали  ръководни държавни постове и участвали в разграбването на страната. Тази структура ни позволява да останем независими от партиите, олигарсите и да развиваме принципите на доброто управление, прозрачността и нулевата толерантност към корупцията. Да не говорим за абсурдите, на които сме свидетели напоследък- партиите да получават десетки милиони държавни субсидии ежегодно от джоба на хората в условията на криза, масова безработица и бедност, харчат се безобразни суми за подслушване и следене- при наличието на механизми за граждански контрол, това би било невъзможно.

Да Ви върна отново на въпроса с подписката за референдум, която събирате- необходимо ли е дълго да убеждавате гражданите, за да подкрепят тази инициатива?

Не. На хората им е писнало от едни и същи лица в последните 23 години, които говорят едни и същи лъжи, обещават какво ли не преди изборите и накрая гражданите нямат никаква възможност да им потърсят сметка. Ето защо и броят на подписите расте с всеки изминал час. Тук в Пловдив събираме подписи на площад Централен до Пощата, пред Мол Галерия, на пл. Съединение и още няколко места из града. Имаме разрешение съгласно Закона за прякото участите на гражданите в държавната власт и местното самоуправление да боравим с личните данни, които е необходимо да се изискват от гражданите по закон. Така, че съм оптимист относно това, че съвсем скоро ще имаме реална възможност за граждански контрол върху властта.