Определиха състава на СИК-овете

Новините

22-04-2013, 17:28

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Политическите сили постигнаха съгласие относно съставите на СИК за референдума за полигона Змейово

При проведените днес при секретаря на Община Стара Загора Цена Велкова

 консултации за съставите на СИК и подвижни СИК на територията на Община Стара Загора за произвеждане на местен референдум с въпрос: "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон ”Змейово?“ представителите на политическите сили постигнаха пълно съгласие.

Присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 41-ото Народно събрание - Политическа партия "ГЕРБ”, "Коалиция за България”, ПП "ДПС”, ПП "Атака” и "Синята коалиция”. Представителите на НДСВ като партия с членове на Европейския парламент, не присъстваха на консултациите, но предварително бяха заявили подкрепата си за направеното разпределение на членовете на СИК. Без забележки към предложеното разпределение на РИК бяха и останалите политически сили.

Със заповед на кмета Живко Тодоров са образувани общо 206 СИК – 202 редовни и 4 допълнителни секционни избирателни комисии на територията на общината.

От тях се предвижда 159 СИК да бъдат в състав до 7 /седем / членове и 47 СИК - в състав до 5 /пет/  членове. Ръководството на СИК се състои от председател и секретар, които не могат да бъдат от квотата на една и съща партия или коалиция от партии.

При определяне съставите и ръководствата на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК, както следва:

- Политическа партия "ГЕРБ”    –  49,0 %;

- "Коалиция за България”           – 19,6 %;

- Политическа партия "ДПС”    – 14,7 %;

- Политическа партия "Атака” –   9,8 %;

- "Синята коалиция”                     –   4,9 %;

Политическа партия "НДСВ” има право на не повече от 2 % от членовете на СИК, но не по-малко от 1 член на територията на общината.

На отделните парламентарно представени партии и коалиции от партии и партия "НДСВ“ по електронен път е предоставена информация относно изчислението на представителството в комисиите и разпределението по секции. Съотношението е, както следва:

- Политическа партия "ГЕРБ”- общ брой представители за СИК – 571 бр., от които 202 бр. – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 369 бр. – за членове на СИК.

- "Коалиция за България”- общ брой представители за СИК – 300 бр., от които 81 бр. - за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 219 за членове на СИК.

- Политическа партия "ДПС”- общ брой представители за СИК – 225 бр., от които 61 бр. – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 164 бр. - членове на СИК.

- Политическа партия "Атака”- общ брой представители за СИК – 150 бр., от които 40 бр. – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 110 бр. – за членове на СИК.

- „Синята коалиция”- общ брой представители за СИК – 75 бр., от които 20 бр. – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 55 бр. – за членове на СИК.

– политическа партия "НДСВ”- общ брой представители за СИК – 27 бр., от които 8 бр. – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 19 бр. – за членове на СИК.

Общински съвет Стара Загора прие решение, с което одобри предложението на група общински съветници за произвеждане на местния референдум и определи 26.05.2013г. за дата на произвеждането му.

В секция "Местен референдум“ на електронната страница на Община Стара Загора са обявени избирателните списъци на лицата с право на глас на местния референдум. Право да гласуват на местен референдум и на общо събрание на населението имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния, на територията на съответните община, район, кметство, населено място, квартал през последните 6 месеца преди насрочването на референдума. На референдума ще гласуват 140 208 гласоподаватели с активно избирателно право.

След приключване на консултациите за съставите на СИК, в срок до 23 април 2013 г. включително представителите на политическите сили трябва да представят предложенията си за състави на СИК. В срок до 25.04.2013г.кметът на Община Стара Загора ще представи в ОИК Стара Загора необходимите документи за назначаване на съставите на СИК на територията на Община Стара Загора за местния референдум.