Денят на Земята е! Какво знаем за нея?

Животът

22-04-2013, 17:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето десет интересни факта за нашата планета

22 април е международният Ден на Земята. И макар нашият дом да заслужава внимание всеки ден, решихме, че днес е подходящото време да ви припомним колко много има нужда от постоянните ни грижи, пише inews.bg.

Земята постоянно се променя, обновява и предлага на хората нови чудеса, които да откриват. Ето десет факти за нашата планета, които да ви припомнят колко ни е скъпа:

10. Атмосферата

Много пластове на атмосферата покриват планетата ни, включително мезосферата, йоносферата, екзосферата и термосферата, но тропосферата е най-близко до земята. Тя поддържа живота ни и е само на 16 км височина.

9. Пустини

Вярвате или не, повечето от пустините на земята не са съставени само от пясък. По-голямата част (около 85%) от тях са скали и дребен чакъл. Най-голямата пустиня (Сахара), която е 1/3 от площта на Африка (и непрестанно расте) би запълнила континенталната част на САЩ.

8. Голямото синьо топче

Всъщност, Земята не е кръгла. Нейната форма е класифицирана като "сплескан сфероид”, което означава, че тя е леко плоска в двата полюса.

7. Солени океани

Ако можехте да изпарите водата от всички океани и да разпръснете останалата сол по цялата земна повърхност, щяхте да получите един огромен и покриващ всичко слой, с приблизителна дебелина 15,000 см.

6. Езера и морета

Най-голямото вътрешно море, понякога наричано езеро, е Каспийско море, което се намира на границите между Иран и Русия. Общата му площ възлиза на 371 000 кв. км. В северната си част дълбочината достига до 22 м, а в южната до 1025 м.

5. Планини

Андите, намиращи се в Южна Америка са най-дългата планинска верига на света. Втората по-дължина са Скалистите планини, трети са Хималаите, а четвърта: Голямата вододелна планина в Австралия.

4. В дълбоки води

Най-дълбокото езеро в света (и най-голям природен резервоар на прясна вода) е на територията на бившия СССР. Това е езерото Байкал, което има максимална дълбочина 1642 м.

3. Трусове

Земетресенията могат да бъдат катастрофални и разрушителни. Много от тях всяка година са смъртоносни. В годината има около 1,000,000 труса, но повечето от тях дори не биват регистрирани.

2. Топло, топло

Повечето хора вярват, че Мъртвата Долина в Калифорния, САЩ е най-горещото място на Земята. Е, от време на време е. Но най-високата температура е регистрирана в АФрика,  Либия. Температурата на 13 септември 1922 г. е достигнала до 57,8°C.

1. Звезден прах

Според американски експерти по геологическите изследвания всяка година, посредством дъждове, на земята падат грубо 1,000 тона космически прашинки, пише novini.bg.