Върни усмивката на нещастно сираче

Мисия Пловдив

23-04-2013, 08:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив се организира благотворителен коктейл за дома на отец Иван

Инициативен комитет търси още добри хора, които да подкрепят усилията на отец Иван да даде дом на сираци и нуждаещи се от покрив. Днес се организира благотворителен коктейл „Моята кауза е помощ за дома на отец Иван”. Партито  ще се състои от 18:30 часа във Военния клуб.

По време на събитието ще бъдат обявени целите и съдържанието на инициативата и ще се състои прожекция на филма на Джеки Стоев „Отец Иван и неговите деца”, отличен с наградата „Златен ритон“.

Специални гости на коктейла ще бъдат отец Иван и деца от неговия дом, известният български режисьор Джеки Стоев. Актьорът Владо Въргала е водещ на събитието. Ще присъстват хора от бизнеса, които избраха да превърнат помощта за дома на отец Иван в своя собствена кауза.

Отец Иван от Нови Хан превърна помощта за хора, останали без дом и подкрепа в своя кауза. През годините в дома в с. Нови Хан подслон и убежище са намерили над 900 съдби.

Към началото на март 2013 г. "семейството на отец Иван" включва над 200 човека, 110 от които са деца.

За да им помогне да вземат живота си в ръце отец Иван започва да изгражда колония от фамилни къще в монтанското село Якимово.

 "От мен – най-важното – покрив и земя, от вас – отговорност за децата и работата. Всяко от отрочетата трябва да учи", това е максимата на отец Иван.

Наблюдавахме тези деца в продължение на една година. Ако вземем произволно други деца от случайно избран квартал на София или друго населено място и ги сравним с живеещите в манастира, ще се окаже, че т. нар. деца на отец Иван са много по-здрави, по-ведри, по-радостни, по-щастливи от редица свои връстници, живущи в "нормални условия". Готов съм дори да се обзаложа, споделя Джеки Стоев – Георги, режисьор на филма "Децата на Отец Иван".

Преди време бях сигурен, че няма по-отвратителен народ от българския. Когато започнах да снимам филма за отец Иван, лека-полека мнението ми се промени. И то не само заради него. А и заради много, много наистина добри хора, готови да помогнат. И тогава, може би, осъзнах, че в България има достатъчно на брой добри хора. Само че лошавите са по-кресливи и са си извоювали по-широко поле за изява, казва Джеки Стоев.