Напрежение за цената на водата в София

Мисия София

23-04-2013, 08:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

ДКЕВР ще разглежда понижаването на цената с 4% днес, от "Софийска вода" бойкотират - било предизборно

Днес ще бъде обсъждана цената на водата в столицата в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

От ДКЕВР прогнозират сметките да намалеят с около 4 на сто, докато в същото време предложението на "Софийска вода" е увеличение с близо 14 на сто.

Общински съветници и лично кметът Йорданка Фандъкова обаче скочиха срещу подобен скок на водата и го определиха като неприемливо.

Очаква се и редица разходи, които досега са признавани от регулатора, да не бъдат признавани с влизането в сила на новата цена.

Междувременно от "Софийска вода" няма да участва днес в публичното обсъждане, насрочено от държавния регулатор, съобщиха от дружеството.

"Софийска вода" оттегли подаденото през 2012 година заявление за корекция на цените на услугите, съобразно действащия бизнес план на дружеството. От дружеството заявяват, че в своята стратегическа и всекидневна дейност се ръководят от високи професионални стандарти и не желаят в настоящия предизборен период темата за цената на предоставяните в София ВиК услуги да бъде политизирана в рамките на предстоящото публично обсъждане. Ръководството на компанията смята, че след оттеглянето на ценовото заявление, провеждането на обществено обсъждане е безпредметно и юридически необосновано.

Участието на представители на "Софийска вода" АД в неотмененото от държавния регулатор публично обсъждане ще навреди на интересите на компанията, на клиентите, на гражданите на София и това категорично противоречи на нашите принципи. "Софийска вода" призовава ДКЕВР към безпристрастност и професионализъм, да постанови прекратяване на производството по искане на страната, по чиято инициатива то е започнало.

От компанията се обръщат към ДКЕВР с призива темата за цените на ВиК услугите и монополите, да не стане част от популистката предизборна риторика.