Експерти искат министерство за борба с емиграцията

Животът

23-04-2013, 09:38

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дават пример с родопското село Црънча

Обезлюдяването на България е сериозен проблем и то от много години насам. Нужни сериозни мерки за борба с това явление. Около това мнение се обединиха доц. Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека при БАН, и ин витро специалистът д-р Георги Стаменов.

Количеството жени във фертилна възраст са намалели, обясни пред бТВ доц. Христова. Става дума за жените, които мога да раждат на възраст 15-49 г. Според специалистите планирането трябва да бъде с 20 години напред, тоест да се предвидят политики, които да стимулират българите да имат повече деца.

Според доц. Христова семействата у нас сравняват доходите си с минималните доходи на родителите си. Едва след като са минали този праг, се решават да имат поколение. За 1 година ражданията у нас са намалели с около 1600, уточни д-р Стаменов. Трябва да има агенция или министерство за майчинството. Трябва да се борим с този проблем и това да е основна стратегия, предложи още експертът.

Показателен пример е родопското село Црънча. Там много от работоспособните мъже и жени са заминали за Англия или Гърция. Децата им се отглеждат от баби и дядовци, а бебета проплакват много рядко.

Емигрантите са много. 12-годишно момиче разказва, че баща му ходи от 5 г. в Англия, а с майката са за постоянно там от 2-3 месеца. Дядото гледа двете дъщери в семейството. Майката на малкия Огнян пък е в Италия. По думите на кмета на Црънча нашенците взимат по 50 паунда на ден на Острова. Бавно и полека те изтеглят и децата си към чужбина. Мнозина от местните хора ще заминат в началото на май на гурбет и не възнамеряват да гласуват на предстоящите избори, посочва още той.

Преди година жителите на Црънча, което се намира на 2 км от границата с Гърция, обявиха, че искат да се присъединят към съседите ни – в знак на протест, че семейните им земи не са реституирани и не са върнати на собствениците след промените преди 20 години.