Пилешко помпано пак на щанда! Наредбата пада в съда?

Мисия София

23-04-2013, 10:33

Снимка:

flickr

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на пилешкото с вода!

Юруш, народе, на пилешко помпано!

В момента в магазините млечните продукти са отделени от имитациите с палма

На 13 май ще бъде следващото заседание на Върховния административен съд по жалбата на асоциацията на месопреработвателите срещу наредбата, която забранява добавянето на вода в пилешкото. Според юристи има голяма вероятност тя да бъде отменена.

На предишното заседание на 25 март бе даден 7-дневен срок на министъра на земеделието Иван Станков да представи цялата преписка по наредбата и доказателства за съгласуване с ЕК.

Мотивите в жалбата на асоциацията са, че ограниченията имат дискриминационен характер, защото важат само за българските производители.

Наредба №32 имаше за цел да свали от щандовете напомпаните с вода пилета. Тя задължи всички родни производители да произвеждат птиче месо, в което се съдържа вода, не повече от 4,3%.

Пилешките продукти, които влизат от страни от ЕС обаче, могат да се продават у нас свободно и с неограничено количество добавена вода.

Жалбата срещу наредбата беше внесена във ВАС в края на януари.

Заради протестите на месопреработвателите и големи търговци бе даден гратисен период между 21 януари и 21 февруари, за да могат да бъдат продадени вече произведени пилета с вода.