Ето я супер модерната детска градина! (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

23-04-2013, 12:36

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

"Чайка" в район Източен ще има басейн, спортна зала, уникален двор и голям паркинг

Детска градина като космически кораб ще се строи в Пловдив. "Чайка" в район Източен по нищо няма да прилича на познатите стари сгради. Архитектурата е модерна, подобен проект не е правен в града.

Според кмета Иван Тотев зданието прилича на раковина.

Разположена в парк "Чайка" двуетажната постройка ще побира най-малко 160 деца в 8 групи.

Проектът е дело на Константин Божков. Разгънатата застроена площ е 2700 кв. м. Всяко помещение за учене и почивка ще бъде по около 100 квадрата.

Модерната детска градина ще има байсейн, спортна зала и кухня за хранене, която ще обслужва и децата от района. Постройката ще бъде снабдена със система за соларно затопляне на вода.

До всяка стая ще достига естествена светлина от огромния вътрешен двор, каза проектантът. По думите му така всяко дете ще има пряк контакт с околната природа. Местата за игра ще бъдат обзаведени с най-новите атракции за малчугани.

В северната част ще бъде изграден паркинг с 25 места.

Проектът на "Чайка" струва 65 хиляди лева. Строителството ще излезе около 2 млн. и половина, с обзавеждането близо 3 млн. лева, заяви кметът Иван Тотев. 

През м. юни в общинския съвет ще бъде депозирано предложение за осигуряване на средства за изграждането на обекта от бюджета за 2014 година. В късната есен може да стартира обществена поръчка за избор на изпълнител. Амбицията е в началото на 2014-та  да се направи първа копка, а до края на следващата година откриване.

Новата градина решава проблема с намирането на места за малките, каза Тотев. Районният кмет Петър Петров е решен "Чайка" да се бори за приза Сграда на годината.