Омбудсманът скочи, иска аптеки и по селата

В 13% от общините няма аптека, обяви Константин Пенчев

Националният омбудсман Константин Пенчев се застъпи за правото на гражданите в малките населени места да имат достъп до лекарства. Това той направи в позиция, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването, председателите на управителните съвети на Българския фармацевтичен и на Българския лекарски съюз.

"В държавата съществува проблем с висока обществена значимост, засягащ големи групи от граждани. По данни на Българския фармацевтичен съюз хората, живеещи в над 13% от общините в страната, са затруднени да упражняват правото си на достъп до лекарствени продукти.

В тези населени места – най-често малки, гранични или отдалечени, гражданите са изправени пред трудния избор или да се лекуват, като за това разходват допълнително средства за пътуване и прилагат различни механизми за преодоляване на проблема, които могат да създадат предпоставки за застрашаване на живота и здравето им, или да преустановят лечението си, което също води до застрашаване на живота и здравето им", пише омбудсманът.

Той е категоричен, че всеки човек, независимо от това в коя част на страната се намира, трябва да разполага с реални, гарантирани възможности да се грижи за своето здраве.

В позицията му пише още: "Запознат съм с нормативно установените ред и условия, при които трябва да се предлагат лекарствени продукти. Споделям разбирането, че не може да се толерират практики за предоставяне на лекарства на населението, които са извън нормативно установените.

Това неминуемо поставя под съмнение качеството на предлаганата услуга. Заедно с това обаче трябва да има ефективен механизъм, който да гарантира на хората правото на достъп до лекарства".

Пенчев препоръчва на компетентните държавни органи, съвместно със съсловните организации в здравната сфера, да вземат мерки за създаването на реални възможности за безпрепятствен достъп на гражданите до лекарствени средства, без да се прави компромис с качеството на предлаганата им фармацевтична услуга.

Припомняме, че изискването касовите апарати в аптеките да са свързани с НАП, принуди голяма част от тези в малките населени места да затворят врати.

Фармацефтите в тези райони негодуваха и срещу това, че НЗОК не им изплаща сумите за лекарствата по здравна каса навреме. Те настояваха да имат право на допълнителна надценка върху лекарствените средства, за да могат да издържат аптеките си.