Вежди Рашидов: Пловдив е най-красивият град в света

Мисия Пловдив

23-04-2013, 17:54

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Ще ремонтираме Музикалната академия, зарече се кандидатът на ГЕРБ

Старият Пловдив е най-красивото кътче на света. За съжаление в сърцето му като киста стои Музикалната академия. Сградата е в окаяно състояние и в момента се руши. Това заяви кандидат-депутатът от листата на ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Той се зарече, че ще поправи този пропуск на държавата.

ГЕРБ осъзнава грешките си и няма да ги повтори. Винаги съм търсил подкрепа от финансовото министерство и съм намирал средства, които да отделя, въпреки скромния бюджет на културното министерство. Дори да не съм отново министър, ще работа, за да помогна с каквото мога, зарече се Рашидов.

Той посочи, че като министър е ремонтирал 10 театъра. Още един - тови в Шумен, ще бъде готов в най-скоро време. ГЕРБ върнаха и средствата от Европейския съюз. Част от тях бяха инвестирани точно в областта на културата. По програми на регионалното министерство са отпуснати 126 милиона. Така е ремонтиран Античният театър и са финансирани редица фестивали. По този начин са обновени и редица учебни заведения. В най-тежката криза, когато дори в Италия закриват музеи, у нас бяха открити три нови. Ремонтирани са и множество църкви, посочи Рашидов.

По въпроса за ремонта в "Св. Марина" Рашидов изтъкна, че не е дал одобрение.

Аз обаче можех да действам само в рамките на закона. Бяха направени няколко проверки. Бяха дадени предписания, а в последствие бе наложена и глоба. Тапетите трябва да се свалят, но това може да повреди стената отдолу. Ситуацията е сложна, посочи Рашидов.

Четири години българските творци не са излизали да тропат с тенджери и тигани. Имаше известно напрежение при въвеждането на реформата, но това е неизбежно – всяка промяна е съпроводена със стрес. Сега обаче имаме нова система, която работи. Доказателство за това е подемът в родното кино, напълнило залите с ленти като "Мисия Лондон", "Love.net" и "Стъпки в пясъка", посочи той.

По отношение на кандидатурите за Европейска столица на културата Рашидов посочи, че като министър той не е имал право да изказва подкрепа за един или друг наш град. Още повече, че не ние взимаме решението. Той обаче бе категоричен, че Пловдив трябва да развие базата си още – нужна е голяма зала по примера на Арена "Армеец", Галерията също има нужда от ремонт, тъй като е в окаяно състояние.

Има още много работа в Пловдив, отсече бившият културен министър.

Рашидов обаче изказа и симпатиите си към града ни.

Като войник съм строил в Плводив, после и като творец работих тук. В Пловдив се запознах с много творци и приятели, а също и с много красиви жени. Младостта ми мина тук, посочи кандидатът от листата на ГЕРБ.