Супер диета за отслабване и детоксикация

Животът

24-04-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

За да отслабнем и живеем здравословно има две основни условия - трябва да се храним с полезни продукти и да бъдем активни

Виктория Бекъм , Гуинет Полтроу , Дженифър Анистън , Кирстен Дънст … Какво е общото между тях ли? Освен че са супер известни те са и луди по една и съща диета, която се превръща в тотален хит. А именно балансираният хранителен режим с алкални храни !

Без съмнение това да изберем приготвените в заведенията за бързо хранене ястия е удобно и изкушаващо. Можем да ги вземе за из път или просто когато имаме нужда от нещо за похапване. Ядем заради удобството – не задължително от глад., пише zajenata.bg

Но тези пакетирани храни често са лишени от полезни хранителни вещества или имат много ниска (или ненужно висока) хранителна стойност в сравнение с пресните продукти. Затова няма какво да се чудим, че на толкова много от нас те не понасят добре. Или пък, ако се мъчим да отслабнем, не успяваме - защото готовите храни, които избираме, са пълни с наситени мазнини, сол и захар.

За да отслабнем и живеем здравословно има две основни условия - трябва да се храним с полезни продукти и да бъдем активни. За да постигнем това, е време да се върнем в самото начало.

Преди хората да започнат да се занимават със земеделие диетата им се е състояла предимно от плодове, зеленчуци, корени, семена, ядки и бобови култури. Когато се разграждат и храносмилат в организма, всички тези храни освобождават алкална база в кръвта. Тъй като нивото на pH на кръвта ни е между 7,35 и 7,45, се смята, че имаме леко алкална кръв.

Теорията на Алкалната диета е, че може да поддържа идеален рН баланс в организма, а това от своя страна да подобри общото здравословно състояние на човек. Важно е да се уточни, че диетата може да повлияе върху рН-то на урината, но не и на кръвта.

Алкалната диета е предимно вегетарианска. В допълнение към пресните зеленчуци и някои пресни плодове, алкално-стимулиращи храни са още соевите продукти и някои ядки, зърнените храни и бобовите растения. Сайтовете, които популяризират алкалната диета, не препоръчват консумирането на киселинни храни като месо, риба, млечни продукти, преработени храни, бяла захар, бяло брашно и кофеин.

Кои храни са алкални и кои – киселинни

Много преработени храни , включително рафинираните зърнени продукти , меса и млечни продукти , както и храните с високо съдържание на сол и захар произвеждат киселини, когато се храносмелят и метаболизират в тялото, а това нарушава неговото равновесие и го прави по-податливо на заболявания. Киселинни са и алкохолът, черният чай и кафето, спортните и енергийните напитки. Това може да звучи като доста изчерпателен списък, но наистина почти всичко, което не попада в чинията ни в натуралния си вид или което е силно преработено, е добре да се избягва.

Като основно правило можем да приемем, че всяка храна, съдържаща захар и мая или е ферментирала, рафинирана, приготвена в микровълнова, преработена или съдържа фунги, е киселинна. Плодовете с високо съдържание на плодова захар като бананите и ябълките също могат да доведат до формиране на киселини, което е объркващо, ако сме новаци в спазването на алкалната диета. Плодовете с ниско съдържание на захар са грейпфрутите и дините, следвани от доматите, авокадото, лимоните и лаймовете.

Ако ограничим предизвикващите киселинно отделяне храни и изберем вместо тях стимулиращи образуването на основи в организма – като зелени листни зеленчуци, броколи, зелени ябълки, краставици – ще се радваме на много ползи за здравето. Суровите семена и ядки, студено пресованите масла, авокадото, лимоните, лещата и бобовите култури, някои зърнени култури, кореноплодните зеленчуци и всички зелени напитки – от зелен чай до зеленчукови шейкове – алкализират организма и са полезни за тялото.

Изследване, публикувано през 2001 г. в изданието The European Journal of Nutrition, подчертава колко е важно да балансираме нивата на киселините и основите в тялото, защото в противен случай дисбалансът може да предизвика заболявания или влошено здраве. Резултатите показали, че хроничната метаболитна ацидоза има вредни ефекти върху тялото, включително забавяне на развитието при децата, понижена мускулна и костна маса при възрастните, формиране на камъни в бъбреците. До този момент не са били провеждани задълбочени проучвания върху ефективността на алкалната диета, но влиянието на киселинните храни и връзката им със заболяванията след това се превърнала в по-застъпена тема за научни изследвания в тази област.

Как да алкализираме диетата си

Алкализиращите храни, които включват множество зелени зеленчуци, могат да са особено пречистващи за тялото, затова е препоръчително да ги консумираме всеки..... ден. Суровата краставица е чудесен начин да започнем да пречистваме тялото си, защото тя съдържа витамини А и К, както и пантотеновата киселина (витамин В5), които, според Института „Линус Паулинг”, помагат за детоксификацията на токсините и медикаментите от черния дроб. Целината пък, която е богата на витамин С и други активни съставки като например фталиди, може да ни помогне да понижим хорестерола.

Препоръчва се да алкализираме и водата преди да я пием, за да си осигурим правилна хидратация. Защитниците на идеята за алкализирането на водата препоръчват да пием по 3-4 литра чиста, филтрирана вода всеки ден, за да поддържаме нивото на рН в организма около 7,365, което допринася за прочистването на тялото от токсини и киселини.

Има три начина за алкализиране на водата и един от тях е използването на йонизатор, който осигурява вода с рН от 9,5 плюс много антиоксиданти. Това обаче може да е скъпа инвестиция. Други опции са капки рН, които са много удобни, ако сме навън, алкален стик, който йонизира водата (недостатъкът му е, че трябва да се сменя на всеки няколко месеца) или най-лесният начин – можем да алкализираме водата като просто добавим няколко капки сок от лимон или лайм, тъй като тези плодове се алкализират в тялото.

Независимо дали преценим, че алкалната диета е за нас или не, основното послание на този режим на хранене е позитивен – да ядем повече зелени зеленчуци, да пием повече вода и да консумираме възможно най-малко бързи храни. Ако все пак искаме да пробваме диетата, е разумно да започнем с нещо малко – в крайна сметка може да се окаже, че не е толкова страшно, колкото изглежда, а дълготрайните ползи за здравето като повишеното ниво на енергията и отслабването, си заслужават опита.

Вероятни ползи от Алкалната диета 

Диетите, които съдържат много животински протеин, могат да понижат рН-то на урината, като по този начин се засилва рискът от поява на камъни в бъбреците. Алкалната диета има точно обратния ефект, а именно – повишават рН-то на урината и предпазват от камъни в бъбреците.

Според някои учени алкалната диета може да забави загубата на костно вещество и мускулна маса, като същевременно може да увеличи хормона на растежа и да облекчи болките в кръста.

Няма конкретни доказателства, че алкалната или вегетарианската диета може да предотврати рак. Някои проучвания показват, че вегетарианците имат по-ниски ставки на рак, особено рак на дебелото черво. Често вегетарианците са хора, които се въздържат от алкохол и цигари за сметка на повече тренировки. Така че е трудно да се определи ефекта на диетата сам по себе си.

Вероятни рискове от Алкалната диета

Тъй като няма доказателства, че  Алкалната диета може да промени значително рН-то на кръвта, евентуални аномалии в рН-то на кръвта могат да бъдат признак за по-голям проблем, може би бъбречна недостатъчност.

Хора с бъбречни проблеми или други медицински проблеми като диабет, не трябва да опитват тази диета, без наблюдението на лекар. Ако кръвната захар на болен човек не се наблюдава правилно, има риск тя да понижи застрашително своите нива. Възможно е също така алкалната диета да понижи нивата на протеин и калций в организма.

Как се разделят храните

високоалкални : хималайска сол, краставица, спанак, магданоз, броколи, маруля, всички кълнове

умерено алкални : авокадо, чушка, зеле, целина, чесън, зелен фасул, лук, ряпа, домат, лимон, боб, леща, аспержи, морков, тиквички, пресни картофи, червено цвекло, зехтин

неутрални храни : сливи, череши, диня, овесени ядки, ориз, сладководна риба, соево мляко, масло, ябълка, кайсия, банан, къпини, грозде, манго, портокал, праскова, ръжен хляб, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия

висококиселинни : захар, черен пипер, алкохол, кафе, натурален сок от кутия, телешко, пилешко и свинско месо, морски деликатеси, яйца, млечни продукти

Как да започнем Алкалната диета 
С пречистване от 1 до 3 седмици. Детоксът изключва консумацията на газирани напитки, захар, подсладители, фъстъци, бели брашна, шоколад, алкохол. Естественият процес на пречистване се подпомага от 2 л вода на ден и сок на прясно изцедени зеленчуци или плодове. В менюто се включват пълнозърнести брашна, кафяв ориз и киноа, които са богати на фибри, както и зелени салати и кореноплодни зеленчуци – истинска „четка“ за червата. След този процес на подготовка може да се премине към алкална диета.