Британец завлякъл милиони от ООН

Животът

24-04-2013, 07:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Измамник натрупал състояние от продажба на фалшиви детектори за бомби

Британски милионер рискува да влезе в затвора, след като съд в Лондон го призна за виновен по три обвинения да измама, свързани с продажбата на фалшиви детектори за бомби на Ирак, Белгия и ООН, съобщава АФП.

В рамките на процеса е установено, че Джеймс Макормик е спечелил около 50 млн. лири стерлинги, посредством продажбата на напълно неефективни модели на детектори на различни клиенти, след които фигурира и мисията на ООН в Ливан. Обвинението е успяло да докаже, че Макормик е съзнавал, че продаваните от него устройства са неизправни, което не го е възпрепятствало да прави бизнеса си срещу значителна печалба.

За бизнесменът се предполага, че е спечелил над 37 млн. лири стерлинги само от сделки в Ирак. Сред клиентите му са също така държави като Грузия, Нигер, въоръжените сили на Египет, полицията на Кения, граничните служби на Тайланд.

От трите модела, които продавал Макормик, най-скъпият възлизал на 20 000 лири за бройка. Устройствата на бизнесмена били основани върху действащия американски модел „Golfinder”, от който той Бил закупил 300 бройки през 2005 и 2006 г. Присъдата срещу Джеймс Макормик трябва да бъде обявена на 4 май, предава бТВ.