Време е за смяна на гумите

Животът

24-04-2013, 08:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С летните пестим гориво и спираме по-лесно

Температурите се повишават и вече е време за смяна на гумите и проверка на автомобила за новия сезон, съветват специалистите. Според тях след смяна на гумите, разходът на гориво може да се намали до 30 на сто.

При топъл асфалт, зимните гуми бързо се износват и работните им характеристики се променят. Средната температура навън вече е около 15 градуса, и според специалисти, сега е моментът да сложим летните. Когато караме с подходящи гуми се осигурява по-добър контрол при шофиране и по-къс спирачен път. При сезонна смяна на гумите животът им се увеличава с повече от 20 000 км.

Животът на гумата зависи от експлоатацията и самото натоварване. Може да изкара и пет години. Ако пък се кара екстремно, може да изкара съвсем малък пробег. Това споделя пред БНТ Борислав Ангелов – собственик на сервиз за гуми. Според неговите наблюдения жените са по-изпълнителни от мъжете по отношение на подготовката на автомобилите за път.

Освен смяна на гумите, с настъпване на пролетно-летния сезон трябва да направи и пълно обслужване на автомобила. Проверка на масло, баланс на гумите, на които всеки месец трябва да бъде проверявано и налягането. А това се налага, според специалистите, за да се износват по-бавно и да са по-сигурни на пътя.