Откупът с белязани пари

Най-доброто от печата

24-04-2013, 08:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсят похитителите на Лара зад граница

Откупът за Лара е платен с белязани пари, научи "Стандарт". Това дава шанс на полицаите да открият следите на бандата, която отвлече дъщерята на Евелин Банев-Брендо. 10-годишното момиче бе върнато в неделя срещу близо 500 000 евро, платени от майката Моника Добринова. Новата група за отвличане едва ли има нещо общо с разбитата банда на "Наглите" и е съставена от много по-добри професионалисти, твърдят спецченгета. Подозренията са, че след удара престъпната група ще изнесе откупа зад граница.
Очаква се в издирването на бандитите да се включи и Интерпол. Лара ще бъде разпитана след десетина дни, за да се съвземе от преживения шок. През 47-те дни, прекарани в плен, за нея са се грижели млад мъж или жена с къса коса и маска на лицето.

Първоначалната версия, че момичето е отвлечено, за да се запуши устата на Брендо, вече категорично се отхвърля. Става въпрос за класическо отвличане с цел откуп, а не за изнудване или сплашване на бащата, категорични са криминалистите. Мнението на разследващите е, че се касае за организирана престъпна група, която много наподобява разбитата банда за отвличания "Наглите".  
Не се изключва възможността част от членовете й да са били разследвани по време на двете издания на МВР акциите "Наглите" през декември 2009 година. Тогава бяха закопчани общо 31 души, от които впоследствие пред съда се изправиха осем подсъдими. Въпреки това приликите с почерка на тази банда не са много. Предполага се, че новите са по-подготвени и действат по-внимателно. 
Похитителите са били добре организирани, част от тях са се занимавали с подготовката на отвличането, друга част със самото похищение на детето, а трета - с държането му в плен. Според ченгета, ако тази новоизградена престъпна структура не бъде разбита бързо, може да се очаква ново отвличане на знакова фигура. 10-годишната Лара Банева бе освободена около 22 часа в неделя на метри от столичното Шесто РПУ. Детето е имало указания от похитителите да отиде право в районното. От полицията обаче не са сигурни за марката, модела и цвета на автомобила, с който Лара е оставена пред тото пункт на бул. "Братя Бъкстон". Неофициално преди ден бе съобщено, че колата е сив "Фолксваген Голф", но все още няма потвърждение. Самото отвличане на 5 март сутринта стана с черен джип БМВ Х5, който и досега не е открит. През 47-те дни, прекарани в пленничество, Лара е имала възможност да чете книги, да рисува и да слуша радио, но без новинарски емисии. Дъщерята на Брендо не е била насилвана по никакъв начин. За нея основно се е грижил млад мъж или жена с къса коса и маска на лицето. Момиченцето все още не е разпитано, тъй като е в психологически шок. Първоначалните сведения на разследващите се базират единствено от беседата й с психолозите на МВР. Медиците са препоръчали разпитът да стане след 10 дни, за да може детето да се стабилизира. За да се адаптира по-добре, Лара е изведена от дома си и настанена в спокойна обстановка на сигурно място извън София. Местоположението й обаче се пази в тайна, защото все още има опасност за нея и близките й. Една от причините е, че момичето е важен свидетел срещу похитителите. Тя не е виждала лицата им, разговаряли са рядко с нея, само колкото да й дадат указания. Мястото, в което е прекарала пленничеството си, не е било мизерна дупка, а добре обзаведено жилище, сочи първоначалната информация. Предполага се, че е държана в луксозна вила близо до столицата, а похитителят, който е изпращал SMS-и на майка й, умишлено го е правил от клетки в южните квартали на София. Няма данни Евелин Банев, който все още е в Италия и заседанията по делото му за трафик на наркотици продължават, да е влизал в контакт с похитителите и лично да е преговарял с тях. В петък Софийският градски съд ще решава дали Брендо да бъде предаден на румънските власти. Магистратите очакват информация по искането на северната ни съседка за екстрадирането му там. Според издадената от Букурещ заповед Брендо е свързан с организирана банда за трафик на кокаин от пристанището в Констанца за Испания, Италия и други дестинации.