Спилбърг ще оглави журито на фестивала в Кан

Булевард

24-04-2013, 10:38

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът в Кан залага на изгряващи режисьори

То ще наброява общо 9 кинотворци - председателят Спилбърг, четири жени и четирима мъже

66-тото издание на престижния кинофестивал в Кан ще се проведе от 15 до 26 май. Журито ще наброява общо 9 кинотворци - председател, четири жени и четирима мъже.

Фестивалът ще бъде оглавен от световноизвестния американски режисьор и продуцент Стивън Спилбърг. Австралийската актриса Никол Кидман, френският й колега Даниел Отьой и австриецът Кристоф Валц също влизат в журито, съобщиха организаторите на феста.

В него фигурират още тайванският режисьор Анг Ли и румънецът Кристиан Мунгиу.

Фестивалът в Кан е един от най-престижните кинофоруми в света. Посещава се от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят.

Най-голямата награда, която се раздава на фестивала е Златната палма за най-добър филм. Журито раздава и други награди като "голямата награда", която е втора по престиж.

В съревнованието за "Златна палма" ще се включат "Само Господ прощава" на режисьора Никълъс Уиндинг Рефн, "В съзнанието на Луин Дейвис" на братята Коен и "Зад свещника" на Стивън Содърбърг.

За най-голямата награда ще се борят също Роман Полански, Алекзандър Пейн и Франсоа Озон. В програмата "Особен поглед" пък ще видим лентите на София Копола "Блестящият пръстен" и "As I Lay Dying" на Джеймс Франко.

"Великият Гетсби" на Баз Лурман ще има честта да открие тазгодишния фестивал, а вечерта на закриването е поверена на "Zulu" от режисьора Жером Сале.