Прокуратурата: За нас няма свещени крави!

Общество

24-04-2013, 12:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Папките с делата на Флоров били вадени ат архива и позлвани. От кого и кой не стана ясно

За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако бъдат налице данни, за когото и да било да е извършил престъпление, прокуратурата ще предприеме необходимите действия.

Това обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов в отговор на въпрос дали ще бъде разследван бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Бъдете убедени ще си свършим работата, както виждате работим по всеки един сигнал, не се образуват дела срещу неизвестен извършител – напротив, има достатъчно смелост и решимост да работим съобразно закона и събраните доказателства", обърна се той към журналистите.

"Ние не можем да избираме момента, в който да работим по определени дела - когато имаме информация, ние започваме и образуваме наказателно производство и провеждаме разследвания. Дали е период на кампания или не, ние няма как да се съобразяваме, защото не можем да изчакаме да отмине една кампания. Гаранция за нашата безпристрастност са обективните ни действия съобразно закона", така Сарафов отговори на нападките, че прокуратурата се намества в предизборната кампания.

Зам.-главният прокурор изтъкна още, че прокуратурата не разчита само на информацията от четирите оперативни дела по досъдебното производство срещу отстранения вече шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

"Проверяваме и другите налични в прокуратурата и по делата данни", каза той.

Вчера освен бившият вътрешен министър Цветан Цветанов са разпитани Валентин Петров - бивш главен секретар на МВР, разпитан е Кирил Радев, бивш директор на ГДБОП, Иван Чобанов - бивш ръководител на Националната служба за сигурност, ще бъдат разпитани и още бивши шефове на ГДБОП.

"Оказа се, че четирите оперативни дела, които засягат Станимир Флоров, са ползвани за последно на 7 март 2013 година, това означава, че са вадени от архива и са използвани. Предстои държавното обвинение да уточнява кой за какво ги е ползвал", каза Сарафов.

По думите му до този момент прокуратурата не е имала информация за наличието на тези оперативни дела.