Президентите Стоянов и Първанов почетоха паметта на Гейдар Алиев

Общество

24-04-2013, 12:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кофренеция в столицата ни отбеляза 90-атата годишнина от рождението на покойния вече национален лидер на Азербайджан

Президентите на България - Петър Стоянов и Георги Първанов отбелязаха значимата роля на националния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев за извоюването на независимостта и стабилността на републиката.

Това се случи на конференция в хотел Шератон по повод 90-ата годишнина от рождението на покойния вече национален лидер, организирана от посолството на Азербайджан.

На събитието по обективни причини не успя да присъства президентът д-р Желю Желев, но той изпрати доклад за конференцията, в който подчерта, че България е сред първите страни, признали независимостта на Азербайджан през 1991 г.

Президентът Първанов обобщи, че са необходими по-активни действия за двустранното сътрудничество в сферите на селското стопанство, високите технологии, нефтохимията и други.
В същия дух бе и словото на бившия председател на Парламента Георги Пирински.

Посланикът на Азербайджан у нас Емил Каримов отбеляза, че през изминалите 23 години икономиката на богатата на нефтови и газови ресурси република е увеличила тройно растежа си. Четворно е намалял броят на бедните в страната.

В заключение той допълни, че сегашният президент на Азербайджан и син на Гейдар Алиев - Илхам Алиев, успешно продължава държавната политика на баща си.