Пловдив подаде ръка на отец Иван (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

24-04-2013, 12:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

През годините в манастира в Нови Хан убежище са намерили над 900 души с тежки съдби

Във Военния клуб в Пловдив се състоя благотворителен коктейл под мотото „Моята кауза е помощ за дома на отец Иван”. Легендарните български режисьори Джеки Стоев и Джони Пенков бяха специални гости на събитието. Присъствието им не бе никак случайно – двамата участват активно в акцията за подпомагане каузата на отец Иван. Под режисурата на Джеки е направен филмът „Отец Иван и неговите деца”, който бе прожектиран вчера в официалната част на коктейла. Създателят на лентата, отличена с наградата „Златен ритон”, са е ангажирал с предоставянето на приходите от продажбата й за дома и заедно с Джони участват в събитията за събиране на дарения.

При отец Иван попадат хора с трудни житейски съдби. Част от тях са минали през няколко приюта, домове за сираци или места за социално слаби. Децата, след навършване на пълнолетие, остават на улицата без подслон и поминък. Насреща им застава Отец Иван, който  се стреми да даде всичко това на нуждаещите се с изграждането на нов приют в с. Нови Хан, както и да ремонтира фамилните къщи в с. Якимово, където да осигури дом за над 30 семейства. През годините в манастира в Нови Хан убежище са намерили над 900 човека. В момента в „семейството на отец Иван” място имат 19 бебета, 46 ученика и 150 младежи и възрастни.

Входът за благотворителния коктейл снощи бе с платени покани на цена от 30 лв. Всички средства от продажбата им, дискове с филма и под формата на директни дарения ще бъдат предоставени на отец Иван за нуждите на неговата общност.

„Доброто не е постижение, а ежедневно дело!”, каза Влади Въргала вчера. Той напълно подкрепя инициативата и се изявява като водещ на провежданите благотворителни акции.

На събитието в Пловдив присъстваха много хора от местния бизнес, които избраха да превърнат помощта за дома на отец Иван в своя собствена кауза. Няколко картини бяха предоставени за търг, средствата от които ще отидат за построяването на нови домове в с. Якимово и с. Нови Хан.