Целогодишни стипендии за победителите в "Петя Дубарова"

Бургас Лайф

24-04-2013, 13:51

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тя е в размер 195 лв. за призовите места в категориите проза и поезия

"Най-новото тази година е в това, че Национален литературен конкурс Петя Дубарова вече има утвърден статут и придобива престижното право да влезе в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби". Това заяви Елица Дубарова на традиционната пресконференция по повод предстоящия конкурс. Фаворитите и в двете категории – проза и поезия, ще получат целогодишна стипендия в размер на 195 лева.

Тази година конкурсът е привлякъл интереса на рекорден брой ученици – общо 205 участника. На срещата стана ясно, че журито е съставено изцяло от изявени поети и публицисти. Председател е Кристин Димитров, а останалите членове са: Калин Донков, Марин Бодаков, Елка Стоянова, Иво Рафаилов.

"Конкурсът, посветен на Петя, на словото, на изяществото, на поезията, е едно от важните събития в културния календар на Община Бургас. Затова този пробив е голям. Нека тези талантливи деца знаят, че Общината и Министерството на Образованието поощряват, мотивират всички ученици, които имат талант и искат да се развиват", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева

Уникален за формата е предстоящият музикално - поетичен спектакъл на учениците от СОУ "Кирил и Методий". Той ще се проведе на 26-и от 16 часа в Къщата-музей "Петя Дубарова", където ще бъде експонирана и изложбата "Приказка за Петя Дубарова".

Официалното награждаване ще се състои на 10 май от 17 часа в зала "Петя Дубарова" на  Морско казино, а отличените творби отново ще бъдат събрани в сборник.

На пресконференцията се обсъдиха още критериите за оценяване. Приоритет са основните стилистични изисквания - ритмика, грамотност, изразителност, като особено внимание се обръща на възрастта на участниците.

Конкурсът подкрепя кандидатурата на Бургас за "Европейска столица на културата 2019".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен