Среднощни срещи "Райков-Танов-Златев". Лукойл е с лиценз!

Премиерът обави, че вярва повече на Валентин Златев, отколкото на Ваньо Танов

Служебният премиер Марин Райков и шефа на Агенция "Митници" се разминаха в оценките си за лиценза на "Лукойл България".

Днес от агенцията излязоха с позиция, в която осъждат решението на Върховният административен съд да върне лиценза на предприятието.

"Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата - приходи, гражданите - вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи"- заявяват от митниците.

Служебният премиер Мартин Райков, обаче, заяви, че вярва на изпълнителния директор на рафинерията, че не е укривал данъци от държавата, каквото е обвинението на Агенция "Митници".
Проверка на митническите служби в "Лукойл Бургас" установи, че част от пломбите на измервателните уреди в нефтопристанище "Росенец" са премахнати, други пък били превключени на тестови режим. По този начин, българската рафинерия, собственост на  руския гигант Лукойл, е укрила приходи от държавата, смятат от митническата служба.

"Вярвам на уверенията на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев", отсече служебният премиер Марин Райков след заседанието на кабинета.

Той разказа, че снощи се е срещнал с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и директора на "Лукойл България" Валентин Златев.

"Между нас тримата беше проведен един изключително дълъг и нелек разговор, в резултат на което стана ясно, че още на 11 април има издаден акт за съответствие на база "Росенец", междувременно са премахнати стикерите. Това състояние на нещата е било в продължение на 3-4 дни и именно това обстоятелство е предизвикало реакцията на Ваньо Танов.

По отношение на база "Росенец" лицензът действа до 1 юни, следователно нямаме отнемане на лиценз. Постигнато беше съгласие, че хората на Ваньо Танов по най-бързия начин днес ще извършат проверка и ще установят дали всичко е в ред и ако това е така, ще продължи безпрепятственото функциониране на базата", добави Марин Райков.

Що се отнася до акцизния склад на Лукойл и лиценза на "Лукойл България", той действително беше отнет, добави служебният премиер.

"Постигнахме вчера съгласие с Танов и Златев да бъде извършена проверка по най-бързия начин и да се установи дали са верни уверенията на Златев, че всички измервателни уреди са на лице и функционират в съответствие със изискванията", каза Райков и уточни: "Проверката ще бъде извършена в най-кратки възможни срокове. Ще се пристъпи към това още в рамките на днешния ден.

Служебният премиер подчерта, че "Лукойл България" е "един основен платец на данъци, който трябва да функционира".

Марин Райков изрази надеждата шефът на Агенция "Митници" често да си говори с директора на "Лукойл България", "за да се избягват публични сътресения".

Припомняме, че през юли 2012 г. агенция "Митници" също беше отнела лиценз на "Лукойл България". Причината отново бе, че рафинерията не беше свързала уредите си с НАП.
Тогава ВАС също отменени санкциите, за да предотврати "значителни или трудно възстановими вреди".